Трите деца от жк "Люлин", чиито родители са в ареста по обвинение в убийството на дядо им Стефан Янев, вече са разделени, изведени са от жилището, но са добре. Това става ясно от отговор на Агенцията за социално подпомагане на въпрос на Клуб Z.

Както Клуб Z писа, трите момичета - на 13, 14 и половина и на 19 г., никога не са ходили на училище по причина, че родителите им Мария и Свилен Велеви смятат, че там е опасно. Двамата обаче са непрекъснато в ареста от 22 февруари, когато стана ясно, че вероятно са убили 86-годишния баща на жената, който разкри историята в "Съдебен спор" по Нова тв.

Днес и САС отказа да ги пусне. Тази мярка вече не подлежи на обжалване, т.е. най-вероятно следващото им искане ще е след няколко месеца.

Мярка за закрила „Настаняване извън семейството“ е  предприета спрямо двете непълнолетни деца още след изтичане на 24-часовата полицейска закрила над тях, съобщиха ни от АСП. От 23.02.2018 г. със заповеди на „Социално подпомагане-Люлин" те са настанени в кризисен център в София за оказване на необходимата подкрепа. Изготвен е план за действие, в който са заложени дейности за задоволяване на базовите им потребности.

По данни на специалистите, работещи с децата, те се чувстват добре и са спокойни. По-голямата - Богомила, може да чете и да пише, рисува добре и знае английски, твърдят от АСП. По-малката сестра Йоанна-Мария обаче е затворена и с проблеми в общуването. При посещение на социален работник от отдел „Закрила на детето“ е установено, че каката участва в дейности по интереси, а най-мъничката от трите не общува с другите деца, но като цяло е спокойна.

"В плановете за действие за двете деца са предвидени конкретни и целенасочени дейности в посока оказване на психологическа подкрепа, гарантиране правото на образование, оказване на съдействие и консултиране във връзка с участието на децата в съдебно производство и осигуряване на щадяща за тях среда. От Центъра за обществена подкрепа към Института за социални дейности и практики има заявена готовност за предоставяне на социална услуга на децата, за което се предприемат необходимите действия", пишат още от агенцията.

Друг е случаят с най-голямата пълнолетна сестра. Тя е настанена в социална услуга „Преходно жилище“ в София. По последни данни е във видимо добро психическо състояние, занимава се с рисуване и компютри.

Работата с  двете непълнолетни деца и с пълнолетната сестра е индивидуална и това обяснява настаняването им в различни специализирани социални услуги, уточняват от АСП.

Дирекцията в "Люлин" продължава работата за проучване на разширения кръг от близки и роднини на децата и възможността за бъдещото им настаняване  при тях. При липса на такава възможност като алтернатива се търсят възможности за  настаняване в подходящо приемно семейство или в  център за настаняване от семеен тип.