Британските общини всяка година харчат около 50 млн. паунда за почистване на градовете от хвърлените дъвки, разказва Би Би Си.

Преди десет години британската дизайнерка Анна Булус се заема с изследване - какво може да се преработи от най-често хвърляните боклуци по улиците на Острова? На първо място са остатъците от цигарени продукти, но за тях има взети мерки и въведени технологии. Вторите най-често срещани боклуци са дъвките, които трябва да се почистват от множество пътища и тротоари със специално оборудване.

Тези продукти обаче основно са съставени от полиизобутилен - изкуствен полимер. Той може да бъде загрят, претопен и после превърнат в други полезни предмети.

Например Gumdrop - кофата за хвърляне на дъвки в ярко розово, направена от изхвърлени дъвки. Първи ги тества университетът в Уинчестър, заедно със серия чаши за кафе, изработени от същия материал. Студентите първо миришели чашите, смятайки, че те ще имат аромат на мента или на дъвка. Някои пък се колебаели, тъй като са изработени от материал, минал през нечия уста.

След 18 месеца количеството дъвки намалява и университетът разширява програмата. Тя бива тествана и от летище "Хийтроу", където за 3 месеца спестява 6000 британски паунда от сметката за почистване. Специалните кофи се поставят и в жп гарите.

В момента се разработва и материал, който се разпада по-лесно, но за производството на дъвки на пазара продължава основно да се ползва синтетика. Затова Анна Булус е убедена, че засега нейният метод е най-добрият.