Президентът на Словакия Андрей Киска се опитва да дестабилизира страната заедно с американския мултимилиардер Джордж Сорос. Това заяви премиерът Роберт Фицо. Той категорично отхвърли искането на Киска за промени в коалиционното правителство или за предсрочни избори, което определи като “равносилно на преврат“.

"Ако имаме някакви проблеми, ще си ги решим сами. Нямаме нужда президентът изведнъж да повдига въпроса за основна реконструкция на кабинета или за вот на доверие", каза Фицо.

Той настоя също президентът да обясни защо се е срещал миналия септември в Ню Йорк със Сорос, и то без да бъде придружен от представител на словашкото външно министерство.

“Искам отговор на въпроса за какво е била тази среща с този човек със съмнителна репутация“, каза Фицо, цитиран от местни медии.

Всъщност Киска обяви, че се е срещнал със Сорос в социалните мрежи и обясни за какво са говорили още през септември 2017 г.

Фицо развива конспиративни теории само за да прикрие факта, че правителството му се разпада, пък отговори Киска.

Словашкият премиер е подложен на силен натиск да подаде оставка след убийството на разследващия журналист Ян Куцияк. Името на премиера се споменава в последното и недовършено разследване на журналиста.

За убийството на 27-годишният журналист и годеницата му бяха арестувани петима италиански граждани, които по-късно бяха освободени поради липса на доказателства.