"Всичко ще стане ясно." Това каза пловдивският лекар Иван Димитров, убил рецидивист, на излизане днес от ареста в Пловдив. Както Клуб Z писа, мярката му за неотклонение бе променена в "подписка" още от наблюдаващия прокурор, без да се стигне до произнасяне на съда.

На въпрос дали наистина е наблюдавал крадеца половин час и не е потърсил полицията, както обявиха по-рано от прокуратурата, той отговори:

„Истината ще излезе. Аз не съм престъпник, аз съм лекар”, каза обвиняемият.

Според прокуратурата лекарят е дебнал рома рецидивист Жоро Джевизов-Плъха в продължение на половин час, преди да отиде в гаража, който той опитвал да обере, и да стреля по него, а след това се опитал да прикрие следите от извършеното престъпление.

Д-р Иван Димитров каза пред Нова тв, че ще излезе и официално ще каже всичко. Той добави, че сърдечно благодари на всички хора, които са го подкрепили.

„Не пожелавам на никого това, което се случи. Аз не се чувствам престъпник. Над шест пъти са ме крали. Съжалявам за това, което се случи. Моят живот не е това. Аз не съм убиец”, подчерта лекарят.

Д-р Димитров твърди, че крадецът е замахнал два пъти с нож и показа рана по краката си (видео може да гледате тук)

„Не беше предвидено да стрелям с пистолет”, обясни той и добави: „Всички страдаме от това, че имаме неуредици, които лека-полека се чистят.”

Медикът е направил пълни самопризнания. Както по-рано обяви прокуратурата, срещу него са повдигнати две обвинения: за убийство при превишаване пределите на неизбежната отбрана и за незаконно оръжие. Пистолетът все още не е открит.

Ако бъде признат за виновен, д-р Димитров може да получи присъда от 8 години затвор.

Случаят предизвика вълна от протести в няколко града през последните дни. Хората се събраха в защита на д-р Димитров, с искане за свобода за задържания, както и промяна на закона така, че самозащитата да не се смята за убийство.