За всички, които добре знаят руски език – вижте видеото; вслушайте се в думите на човека, който говори; чуйте внимателно какви опашати лъжи казва не кой да е, а главата на руската православна църква.

Наглостта на руския патриарх Кирил няма граници!

Патриархът: Ние сме за историческата истина. (3:57 мин.)

Истината: Да разгледаме какво по-конкретно казва той и дали казаното отговаря на историческите факти.

Патриархът: Руско-турската война била продиктувана от любовта на Русия към България. (1:58)

Истината: Тази причина я няма в нито един от учебниците по история. Нещо повече, в Манифеста за обявяване на войната (12 април 1877 г.) руският цар Александър II споменава България след Херцеговина, а и след Босна. В него се говори за “облекчаване участта на християните на Балканите”. Разбира се, основната причина е друга – и патриархът я споменава малко преди това: загубата на територии и пари в резултат от Кримската война. В България обаче знаем колко беди е донесла тази война на българското население, а самият факт, че патриархът я споменава на няколко пъти, е ясен знак, че той или не знае, или знае, но се подиграва на българите.

Патриархът: Войната била обявена в пълна дипломатическа изолация, цяла Европа била против  (1:38), даже целият свят. (2:16)

Истината: Това е, разбира се, лесна за опровергаване лъжа – на 8 юли 1876 г. Русия сключва тайно споразумение с Австро-Унгария, т.нар. Райхщадско споразумение, с което си осигурява дипломатическа помощ за войната, която ще бъде обявена едва през 1877 г. На 15 януари 1877 г., още преди да завърши Цариградската конференция – и пак преди да бъде обявена войната – между двете страни е сключена и допълнителна тайна Будапещенска конвенция, с която се уточняват подробностите по предстоящата война. Така че не е вярно, че Русия е била в пълна дипломатическа изолация.

Патриархът: Трудно ми бе да слушам как други страни участвали във войната. Нито полският сейм, нито литовският сейм са вземали решение за обявяване на войната. (2:54)

Истината: Опит за заблуда. И Полша, и Литва са тогава част от руската империя. Но в руската армия има румънци, финландци – с цял Лейбгвардейски финландски пехотен полк, украинци, поляци… Във войната загиват също така и сърби, и черногорци. И накрая, но в никакъв случай не по значение, във войната участват хиляди български доброволци, които изиграват особено важна роля в боевете. В наши дни за подобни армии се казва, че са многонационални. Впрочем, добре е да напомним на патриарха, че във войната загиват 11 905 души, на които признателният български народ е издигнал стотици паметници по територията на цялата страна. Менторският тон и лъжите не помагат с нищо за опазване паметта на загиналите воини.

[[nid:65042]]

Патриархът: Освобождението било безкористно. (5:33)

Истината: Всъщност Русия получава значителни територии и пари от Турция, но и България е задължена да заплаща поддържането на окупационния руски корпус на своята територия. Преди някой да се развика, че не е имало такъв корпус, препоръчвам му да прочете целия текст на Берлинския договор, а по-специално внимание да отдели на чл. XXII.

И т.н. 

Дори кратък преглед на казаното от патриарха демонстрира (без да обръщаме внимание на тона, с който го казва!) наглост и чувство за безнаказаност, както и изключително лошо възпитание и поведение на човек, дошъл на гости в чужда държава и чужда къща, в която се опитва да наложи на българския президент, на българската държава и на българския народ някакво чувство за вина.

Българският народ е признателен на всички загинали във войната и им отдава напълно безкористно почит – и така вече 140 години!
Българският народ няма нужда от постоянно натякване, че трябва да бъде благодарен за освобождението, още повече че от този народ са излезли хора като Левски, Ботев, Волов и хиляди други, които са отдали живота си в борба за свободата на България – и при тях това е действително напълно безкористно

Българският народ няма нужда от фалшива история.

Текстът е от блога на Вени Марковски.