Главният икономически съветник на Доналд Тръмп Гари Кон, който бе твърдо против решението на президента на САЩ да наложи мита на вносната стомана и алуминий, подаде оставка, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"За мен бе чест да служа на страната си и да въведа благоприятни за американците политики в подкрепа на растежа, по-специално приемането на историческа данъчна реформа. Благодаря на президента, че ми даде тази възможност и желая на него и на администрацията големи успехи в бъдеще", се казва в кратко изявление на директора на Националния икономически съвет.

Бившият член на ръководството на банката "Голдман Сакс" се присъединява към дългия списък на близките сътрудници на Тръмп, които напуснаха постовете си в Белия дом през последните месеци, отбелязва АФП.

В администрацията на САЩ Кон бе най-големият противник на планираните от Тръмп мита от 25 процента върху вносната стомана и 10 процента върху вносния алуминий. Той се опита да разубеди Тръмп от това му намерение, но Тръмп потвърди вчера, че в близките дни ще наложи тези мита, отбелязва Асошиейтед прес.

Гари Кон.

Тръмп похвали Кон въпреки разногласията им.

"Гари свърши чудесна работа за прилагане на програмата ни, като помогна за въвеждането на историческа данъчна реформа и отново да се освободи американската икономика", заяви Тръмп.

Президентът коментира по-късно, че ЕС "не се отнася добре със САЩ" в търговската област, за да аргументира заплахата си да наложи високи мита на стоманата и алуминия, на които ЕС смята да предприеме ответни мерки, предадоха Франс прес и ДПА.

"Те правят практически невъзможно за нас да правим бизнес с тях и въпреки това пращат колите си и всичко останало в САЩ. ЕС не се отнася добре с нас и това е една много, много несправедлива търговска ситуация", заяви Тръмп на съвместна пресконференция в Белия дом с шведския премиер Стефан Льовен.

Миналата седмица Тръмп изненадващо обяви намерението си да наложи мита от 25 процента върху стоманата и 10 процента върху алуминия, внасяни в САЩ, за да защити местната металургия. В отговор на това ЕС заяви, че подготвя ответни мерки за вносни американски продукти като мотоциклетите Харли Дейвидсън, джинсите Ливайс и бърбъна.

"Да правят каквото искат, но ако го направят, ще сложим едно голямо мито от 25 процента върху колите им и повярвайте, няма да продължат да го правят дълго", заяви Тръмп.

Шведският премиер Стефан Льовен отговори:

"Като член на ЕС ми се струва важно да намерим начин да си сътрудничим със САЩ. Напълно разбирам мнението на президента, че трябва да мислим за собствените си страни".

Автомобилната търговия между ЕС и САЩ възлиза на около 10 процента от общия търговски обмен между двете страни, сочат данни на Европейската асоциация на автомобилните производители. САЩ е най-голямата дестинация за износа на коли от ЕС и са третият най-голям износител на коли в ЕС като стойност, равняваща се на 15 процента от общия внос в ЕС, добави асоциацията, цитирана от ДПА.

На същата пресконференция президентът Доналд Тръмп определи като "много положителни" изявленията на Северна Корея за евентуален диалог със САЩ, повтаряйки същевременно, че всички варианти са на масата, предадоха световните агенции.

"Изявленията, дошли от Южна Корея и от Северна Корея, са много положителни. Ще бъде добре за света, добре за Северна Корея, добре за полуострова, но ние ще видим какво ще се случи", каза Тръмп, предаде БТА.

Той похвали участието на Северна Корея в Олимпийските игри в Южна Корея.

"Мисля, че Северна Корея беше страхотна. Те се появиха. Те отидоха на Олимпийските игри, те отидоха на тях в добро настроение. Те се справиха добре", посочи президентът.

Тези изявления президентът направи, след като Южна Корея обяви, че Северна Корея ще спре изпитанията на ракети и на ядрени оръжия и ще подложи на обсъждане целия си ядрен арсенал, ако САЩ се съгласят на преговори, допълва Асошиейтед прес.

В същото време обаче стана ясно, че САЩ въвеждат санкции против Северна Корея за използване на химическо оръжие. В изявлението на Държавния департамент се сочи, че Пхенян е използвал химическо отровно вещество за убийството на брата на Ким Чен Ун на 13 февруари миналата година на летището в Куала –Лумпур, Малайзия, "Фокус".

„На 22 февруари САЩ са стигнали до извода, че правителството на Северна Корея е използвало химическо отровно вещество VX за убийството на брата на Ким Чен Ун“, заявява говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт. Тя подчертава, че „САЩ осъждат използването на химически оръжия за политически убийства“