Кметът на Генерал Тошево благодари на премиера Бойко Борисов, на министрите на екологията и на земеделието за това, че няма да се добива и проучва газ в Добруджа. Валентин Димитров поднесе благодарностите си на правителственото заседание днес.

По думите му, след като "Русгеоком БГ" очаквал ОВОС за добив на газ, жителите на Генерал Тошево са се притеснили, че водата ще бъде заразена, а почвата замърсена.

На 17 декември м.г. в общината се състоя референдум против добива на природен газ и 96.91% от гласувалите казаха "не" на добива. Пред урните се явиха 6671 души, или 52.72% от имащите право на глас.

Последвала е среща с премиера Борисов и на 25 януари т.г. РИОСВ-Варна е отхвърлила инвестиционното намерение. Към благодарствените думи се присъедини и Атанас Атанасов - председател на инициативния комитет против добива на газ.

Искането на "Русгеоком БГ" ЕАД включваше землищата на 18 села. Става въпрос за разработване и усвояване на находище "Спасово" с площ 219 кв. км, в блок "Добрич", включващо четири участъка: "Рогозина", "Чернооково", "Калина" и "Рогозина изток", за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич.