Трета руска журналистка обвини в секс тормоз Леонид Слуцки - шефа на Комисията по външна политика в Думата, предаде Би Би Си.

Това е Фарида Рустамова - кореспондент на руската служба на британската програма.

В началото на седмицата подобни обвинения отправиха Екатерина Котрикадзе от РТВИ и Дария Жук от телевизия "Дожд".

"Бъди негова жена и моя любовница"

На 24 март 2017 г. Фарида Рустамова влязла в кабинета на Слуцки в Думата, за са поиска коментар за визитата в Русия на френската кандидат-президентка Марин льо Пен. Между двамата се състоял диалог, който журналистката записала тайно от депутата.

Както говорил за Льо Пен, Слуцки сменил темата и предложил на Рустамова:

"Зайо, да вземеш да зае... това Би Би Си. Ще те взема някъде.“

Журналистката отказала и попитала дали нежеланието на депутата да говори е свързано с факта, че тя работи за британската медия.

"Не, ти просто бягаш от мен, не искаш да се целуваме, обиден съм ти", отговорил Слуцки.

След това диалогът продължил по следния начин:

Рустамова: Имам млад приятел, Леонид Едуардович.

Слуцки: Зарежи го.

Р.: Не искам.

С.: Защо?

Р.: Искам да се омъжа за него.

С.: Чудесно, ще бъдеш негова жена и моя любовница.

Рустамова се опитала отново да говори за Льо Пен. Но Слуцки се приближил, прокарал дланта си по нейния пубис и отскочил. Тя заявила, че повече няма да стъпи при него, тъй като пускал ръце. На което шефът на външната комисия в Думата отвърнал, че го прави "едва-едва", при това "красиво".

След което призовал Фарида Рустамова да "зае..." младото гадже и да му идва на гости.

Сега, година след случката, журналистката разказва как плакала, като излизала от кабинета на Леонид Слуцки. Нейна колежка, отразяваща дейността на парламента, потвърдила, че още тогава споделила за домогванията на депутата.

"Гледа те не в очите, а в гърдите"

Леонид Слуцки

Слуцки си е създал точно определена репутация сред журналистките, работещи в Думата. Това разказали пред Би Би Си четири репортерки. Те обаче пожелали анонимност, тъй като не искали да се забъркват в скандала.

И четирите обаче са категорични, че отдавна предпочитат да вземат коментари от депутата по телефона или електронната поща, за да избягват личните срещи.

"Просто престанах да общувам с него, щом разбрах, че е от хората, които започват веднага да говорят на "ти", да се надвесват над тебе, да си позволяват глупави шегички. Мен той ме гледаше достатъчно неприятно", казва една от журналистките.

"Винаги се пулеше. Ако прави коментар, те гледа не в очите, а в гърдите. Или ако минавам покрай него по коридора, гледа задника ми", твърди друга репортерка.

Шефът на Думата: Сменете си работата

Думата ще разгледа обвиненията срещу Слуцки в рамките на правото, като вземе предвид презумпцията за невинност, заяви нейният председател Вячеслав Володин. И се обърна към журналистките:

"Опасно ви е да работите в Думата? Ако да, сменете си работата."

Володин заяви това на неформална среща с журналистките, отразяващи работата на руските депутати.