Окончателно - промените в Закона за банковата несъстоятелност, станал известен като "закона на Пеевски и ДПС за КТБ" - до седмица ще влезе в сила. Със 129 гласа от ГЕРБ, ДПС и "Обединените патриоти" Народното събрание (очаквано) отхвърли ветото на президента Румен Радев, наложено върху текстовете. 

По конституция до 7 дни държавният глава трябва да издаде указ, а законът да бъде публикуван в "Държавен вестник" и да влезе в сила.

Предложенията на вносителите Йордан Цонев, Хамид Хамид и Делян Пеевски създават възможност всички цесии, както и всички заличавания на обезщетения по кредити, да бъдат ревизирани. Предвижда се и следното задължение на синдиците на банки в несъстоятелност - "временният синдик и синдикът нямат право до момента на започване осребряване имуществото на банката да заличават учредени от длъжници обезпечения с изключения на случаите, при които вземането на банката е погасено изцяло чрез парично плащане".

Пеевски, Цонев и Хамид предлагат още създаването на нов член за "несъстоятелност на сделки, извършени от трети лица". Законопроектът предвижда също обявяване за нищожни на обезпечения, учредени от длъжници или от трети лица в полза на банката от момента на поставянето на банката под особен надзор до момента на започване осребряване на имуществото. Текстовете целят още да се обяви за недействително всяко прехвърляне на акции и дялове от търговски дружества, извършено от длъжник на банката след датата на обявяване под особен надзор.

От ГЕРБ оспориха аргументите на Радев, че законовите разпоредби противоречат на конституцията заради ретроактивния им харакер. Според юриста Данаил Кирилов законопроектът цели да обезпечи възможността синдиците, респективно – кредиторите, да получат справедливо осребряване на имуществото, така че масата на несъстоятелността да бъде попълнена в максимална степен.

Разбира се, и от ДПС защитиха собствения си проект, който самите те наричат "закон срещу вторичното разграбване на КТБ". Хамид Хамид припомни, че макар той и съпартийците му не споделят мотивите на президента за вето, той самият заяви, че споделя целта на промените в нормативната база. 

"За нас тази подкрепа е важна. По-нататък държавният глава посочва, че тези цели трябва да се постигнат с конституционосъобразни средства. Тук искаме да изразим нашето несъгласие. Средствата, начинът и текстовете, които сме приложили, са законосъобразни и в съзвучие с цялото българско законодателство”, допълни юристът от ДПС.

Той повтори, че според Закона на нормативните актове няма проблем да се приема законодателство, което важи със задна дата при определени условия и те са спазени. 

Дебатите преминаха в отсъствието на по-голямата част от депутатите от БСП. През това време те бяха на протест пред Министерския съвет срещу сделката за ЧЕЗ. Затова и отнесоха критики от ГЕРБ - как не се интересували от темата с КТБ и събирането на вземанията.

Йордан Цонев - още един от вносителите на текстовете, обяви по-рано, че финансовият министър Владислав Горанов чрез синдиците в КТБ е получил данни за съдебните дела за обезпечения и общата сума, за която са претенциите и са част от масата на несъстоятелността на фалиралата банка. Делата са 205 на брой, а сумата - 1,174 млрд. лв. Става дума само за обезпечения с прихващания, а не с плащания. Заличените обезпечения в полза на КТБ към момента са на стойност едва 233 млн. лв., съобщи още той.

По думите му числата отговарят на въпроса на президента, зададен члез ветото, какъв е държавният интерес от предложените промени.