В изявление на парламентарната група на "Обединени патриоти", подписано от лидера на "Атака" Волен Сидеров се настоява вицепремиерът Валери Симеонов да се извини за думите си към руския патриарх Кирил.

По-късно добави, че ако няма извинение, ще е безкомпромисен. И определи думите на Симеонов като "джихадистки и ислямистки акт".

"Ако Симеонов не се извини, той ще потвърди себе си като враг на православието, т.е. на Бога. Тогава аз не мога да правя компромиси."

 

 

По-рано днес пред БНТ Симеонов нарече Кирил "цигарения митрополит на Русия".

"От 1996 г. той има 14 млрд. долара от внос на безакцизни цигари. За 14 млрд. долара този хитрец е внесъл безакцизни цигари, за 4 млрд. долара вино за нуждите на църквата. Има частен самолет. Часовникът му е 30 хил. И този същият да има наглостта да раздава правосъдие. Я си представете патриарх Неофит да обяснява на Путин: "Ти знаеш ли Кирил и Методий какви са?" С много повече основание ще го направи", каза Симеонов.

И допълни, че Кирил е агент Михайлов от съветското КГБ.

"Второразрядно съветско ченге да ми казва какво е вярно и какво не - няма да стане", категоричен бе Симеонов.

Ето какво се казва в изявлението на патриотите:

"Парламентарната група на "Обединените патриоти" се разграничава от грубите и недопустими нападки на вицепремиера Валери Симеонов, направени по БНТ срещу главата на най-голямата православна църква в света. Смятаме, че е недопустим подобен език към негово светейшество патриархът на руската православна църква Кирил... 

Настояваме вицепремиерът Валери Симеонов, който е квота на коалиция "Обединени патриоти" в българското правителство, да поднесе извинения на руския патриарх за нанесените обиди"

Депутатите от НФСБ напуснали заседанието на групата

Разделението по темата е не само сред лидерите на "Обединените патриоти", но и при депутатите в общата парламентарна група на трите партии. НФСБ, които са най-малобройни, напуснали обсъждането на общата позиция, публикувана от Сидеров в социалните мрежи. 

"Много неща пишат. Утре някой може да се подпише от името на папата", коментира депутатът от НФСБ Валентин Касабов по повод позицията на групата. "Това са глупости, който ги е писал, който говори от името на парламентарната група, да си пише името."

И добави, че е на същото мнение като Валери Симеонов и застава зад думите му.

"Ако продължат с такива декларации, нещата стават лоши. В момента тепърва ще умуваме какво ще правим. Проблем за момента няма, но може да се появи. В нашата група винаги има някакви проблеми, които медиите решават, че са много големи проблеми. Това не са проблеми, това е буря в чаша вода."

Според него е нормално Симеонов да обижда руския патриарх, "ако го заслужава".

Юлиан Ангелов от ВМРО разясни, че ВМРО също са се разграничили от позицията на Симеонов. Но заяви, че всяка партия в ОП може да си има собствено мнение.

"Трябва да има определено съобразяване по говоренето по определени теми", заяви той, и отбеляза, че дали ще е застрашено единството на групата зависи от Симеонов и НФСБ.

Десислав Чуколов от "Атака" подчерта, че изявлението на Сидеров е подкрепено по правилата за вземане на решения в групата.

"То винаги има разногласия. Беше поставено на гласуване, беше взето това решение. Не търсете под вола теле, разпадате групата на "Атака", а сега тази на ОП, от 2005 година. Ако не се извини вицепремиерът, значи той не се съобразява с решенията на парламентарната група на "Обединени патриоти"."