След почти двучасови дискусии парламентът прие на първо четене почти единодушно предложените от правителството промени в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса. От присъстващите в залата 185 депутати 184 гласуваха "за" отпускането на допълнителни 225 млн. лв. за здравни разходи.

Дискусиите преминаха в изтъркани обсъждания на това, как и защо през последните години не се е провела здравна реформа и как всички правителства са виновни за лошото състояние на здравеопазването и постоянното увеличение на разходите.

От приетите на първо четене допълнителни средства 200 млн. лв. се предвижда да отидат за болнична помощ, а 25 млн. лв. за заплащане на медикаменти за лечение на онкоболни.

Парите ще стигнат за известно закърпване на положението, но прогнозите са към края на годината само при плащанията за болнична помощ да има недостиг от 328 млн. лева.

От 15 септември се очертават няколко нови проблема, сред които поради системно неплащане от НЗОК малките аптеки до дни може да затворят, предупреди Тунчер Кърджалиев (ДПС).