Силвио Берлускони ще подкрепи опитите на лидера на евроскептичната партия Лига да състави правителство на Италия. Това заявява бившият премиер и лидер на "Форца Италия" в интервю за "Кориере дела сера", публикувано днес.

"За пълното спазване на нашите споразумения сега ние лоялно ще подкрепим опитите на Матео Салвини да състави правителство", казва Берлускони.

Четирите партии от десноцентристката коалиция се договориха по време на предизборната кампания, че лидерът на партията, спечелила най-много гласове на изборите на 4 март, ще оглави правителството. Очакваше се това да е "Форца Италия" на Берлускони, който предложи за нов премиер настоящият председател на Европейския парламент Антонио Таяни.

"Лигата" на Салвини обаче спечели 17% от гласовете и изпревари "Форца Италия", взела 14 процента. 

"Тук съм, за да го подкрепя [Салвини], за да гарантирам здравината на коалицията и да спазя нашите ангажименти пред избирателите", казва още Берлускони. 

Изборите в Италия доведоха до патова ситуация в парламента, защото нито една от политическите сили премина прага от 40%, което би позволило съставяне на самостоятелно правителство. Очаква се преговорите за формиране на кабинет да продължат седмици, а може би и месеци. И "Лигата", и антисистемното Движение "Пет звезди", което бе самостоятелната партия с най-много гласове - 32% - претендират, че президентът трябва да възложи на техния лидер мандат за съставяне на правителство.