Много републиканци смятат главния икономически съветник на Доналд Тръмп Гари Кон за един от малкото членове на администрацията на президента, които наистина вършат добра работа. Той организира процеса за обсъждане на ключови политики и вземането на важни решения в Белия дом, пише "Политико".

С оставката си обаче той се присъедини към дългия списък на напусналите през последните месеци експерти от администрацията на президента. Това "изтичане на мозъци" оставя около Тръмп все по-малко хора, които могат да правят политика, не само да говорят за нея, и знаят как да ограничават неосъществимите идеи на президента.

Оставката на Кон беше приветствана от поддръжниците на политиката на Тръмп, които смятат, че той цели да направи политиката му умерена и да го накара да изостави предизборните си обещания.

Някои от членовете на президентската администрация, с които "Политико" се свързва, обаче се опасяват, че след оставките от последните месеци Белият дом се връща към дните непосредствено след встъпването в длъжност на Тръмп. Тогава много позиции в администрацията все още са незаети, а бившият стратег на Тръмп Стив Банън пише укази, които държавният глава подписва, включително първата забрана за влизане в САЩ, която беше успешно оспорена в няколко щатски съдилища.

"Много от лошите идеи, които се объждат в Белия дом, за радост са убивани в зародиш", коментира пред изданието държавен служител, пожелал анонимност. "Напускането на Гари от политическа перспектива значи катастрофа."

Оставката на Кон идва месец след напускането на секретаря на кабинета на Тръмп Роб Портър, който беше обвинен в домашно насилие. Портър се издига до водещ координатор на политиките на Белия дом и обединяващ съветниците, които често са в конфликт, в опит да се постигне консенсус.

Портър работи заедно с Кон да не позволи на Тръмп да вдигне митата за стоманата и алуминия, които доведоха до ответна реакция от страна на Европейския съюз. След напускането на Портър обаче Кон остава без подкрепа.

Все още обаче не е ясно кой ще замести Кон.

"Малко е притеснително, че въпросът кой ще замести Кон идва на фона на битките около новите мита. Белият дом е разделен между протекционисти и защитници на свободната търговия", коментира Лани Чен, който ръководи кампанията на Мит Ромни през 2012 г. "Въпросът кой ще оглави Националния съвет по икономиката на практика е въпрос дали той ще изпълнява функциите си пълноценно."

В американски издания се появяват имената на потенциални кандидати. Едно от тях е това на Питър Наваро, търговски съветник на Тръмп. Той обаче би срещнал сериозна съпротива от работещите в Националния съвет по икономика. Друг кандидат е бившият съветник на президента Роналд Рейгън Лари Кудлоу, който обаче остро критикува предложеното от Тръмп за увеличаване на митата. Това го прави и малко вероятно да бъде избран за позицията.

Един от малкото икономически съветници на Тръмп, който не се е изказал публично против новите мита, е директорът на Службата за управление и бюджет Мик Мълвани. Според източници на "Политико" той е сред възможните кандидати за поста на Кон.

"Ще бъде много трудно да се открие добър икономически съветник, който подкрепя политиката на президента за митата", коментира бивш служител в Белия дом.