Стенограмата от разговора на президента Румен Радев с руския патриарх Кирил да бъде разсекретена. Това искат депутатите от ГЕРБ от държавния глава, обявиха в Народното събрание зам.-председателят на групата Красимир Велчев и избраникът Тома Биков. Причината за искането е да се "провери дали националната позиция е била една и съща" при срещите на президента и на премиера Бойко Борисов с главата на руската православна църква. 

"Надяваме се президентът да е защитил националната позиция. Това е тема, която не е свързана само с миналото, а и с настоящето", заяви Биков.

"Още след срещата на премиера с патриарх Кирил, веднага излязохме в медиите и казахме какво са си казали двамата. Освен това на самата среща присъстваха много медии. Той благодари на руските воини и българските опълченци и всички, които оставиха костите си и дадоха живота си за свободата на България. Изброи Финландия, Полша, Украйна, Молдова, Румъния, Сърбия и Черна гора", уточни Биков и настоя такава яснота да има и за срещата на Румен Радев с Кирил.

По думите на депутата не е станало ясно какво са си казали руският патриарх и Радев. Съдържанието на част от разговора стана ясно, след като московската патриаршия пусна видео от срещата, в което се вижда как патриарх Кирил се кара на Радев. 

"Така и не разбрахме при президента какво точно се е казало. Хубаво е, когато нашите държавни мъже правят такива срещи и медиите имат желанието да разберат подробности, защо стенограмите не стават публични?", каза Биков.

Той припомни, че "много по-секретни" стенограми са били разсекретявани.