Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще прави анализ на конкуренцията на банковия пазар и призовава за активно съдействие с всякаква информация и данни. Сега е моментът гражданите да пращат сигнали и информация за определени банкови продукти - такси, лихви и др., и тяхното ценообразуване.

"С цел да повиши ефективността на извършваните действия и в рамките на законовите си правомощия, КЗК ще изиска актуална информация от компетентните държавни органи и съответните браншови организации. Социално-икономическата значимост на този сектор изисква детайлно и отговорно проучване, поради което КЗК призовава обществеността за активно съдействие при предоставянето на всякаква информация и данни във връзка с настоящото производство", съобщават от КЗК.

Предстоящото проучване е във връзка с консолидацията в банковия сектор у нас - официално приключи сливането на СИБанк и ОББ, които образуваха третата по размер на активите банка у нас - ОББ, която е част от белгийската КВС Груп.

"Във връзка с наблюдавания процес на консолидация в банковия сектор и измененията в нормативната уредба, Комисията за защита на конкуренцията съобщава, че внимателно наблюдава конкурентната среда на този пазар и следи публично достъпните факти и обстоятелства, имащи отношение към правоприлагането на Закона за защита на конкуренцията", съобщават от антимонолния орган.

Предишният секторен анализ на конкурентната среда при банкирането на дребно е правен много отдавна – преди 10 години, и обхваща периода преди финансовата криза - 2006 - първо полугодие на 2008 г., поради което се налага да бъде направен по-актуален анализ. 

Телефони:

Телефон за информация и сигнали: 02 935 62 22

Деловодство: 02 935 61 13

Пресцентър: 02 935 61 88, 02 935 61 15