Елитът на италианския футбол и хиляди запалянковци изпратиха днес в последния му земен път капитана на "Фиорентина" Давиде Астори. В неделя защитникът и бивш национал на "скуадра адзура" беше открит мъртъв в хотелската си стая в Удине, където "виолетовите" трябваше да играят в местния тим в Серия А.

Величието на "Милан" и Холандия Марко ван Бастен, Емилио Бутрагеньо от "Реал" (Мадрид), асовете на "Ювентус", начело с Джанлуиджи Буфон, братята Филипо и Симоне Индзаги, Франческо Тоти и Даниеле де Роси от "Рома"...

Марко ван Бастен.

Почти всички големи клубове в Италия пратиха представители - шефове, треньори, капитани... Имаше солидно чуждестранно присъствие. А феновете изпълниха площада пред катедралата "Санта Кроче", където премина траурната церемония.

Тифозите пяха песни, скандираха името на Астори и оцветиха въздуха във виолетово.

Поклонението започна още вчера в базата на италианския национален отбор в Коверчано. Оттам много от футболните хора пристигнаха във Флоренция. А футболистите на "Ювентус" пътуваха малко, след като се завърнаха от Лондон, където играха срещу "Тотнъм" в Шампионската лига.

Джанлуиджи Буфон не сдържа сълзите си.

Всички мачове от евротурнирите тези дни започват с минута мълчание. А на "Уембли" фенове на "Старата госпожа" издигнаха букви, на които се четеше "Почивай в мир, Астори".

31-годишният Давиде Астори, който е юноша на "Милан", а в кариерата си игра в клубове като "Каляри", "Рома" и "Фиорентина", е починал от сърдечен проблем, обяви прокуратурата в Удине. Какъв точно е, ще стане ясно по-нататък. Няма външна намеса, каквито подозрения се появиха.

"Фиорентина" и "Рома" повече няма да използват №13 в памет на защитника.