Лидерът на "Атака" Волен Сидеров претърпя забележителна метаморфоза само в рамките на ден. Рано сутринта той гостува в БНТ, където сравни руския патриарх Кирил с папата и отрече Българското възраждане. Това изявление на Сидеров бе по повод думите на неговия коалиционен партньор и вицепремиер Валери Симеонов, който нарече Кирил "второрязрядно съветско ченге".

Вечерта Сидеров бе в бТВ. Очевидно осъзнавайки гафовете, които е направил сутринта той промени аргументите си.

"Подобни думи да беше казал вицепремиерът към главния равин на Израел дали щеше да е още вицепремиер? Край, той престава да съществува като политическа личност, а може би и физически, не знам", каза Сидеров.

Не е ясно доколко сравнението между руския патриарх и главния равин на Израел е удачно. Със сигурност обаче сравнението между руския патриарх и папата бе изключително неудачно, защото в православието папа няма и всяка църква е самостоятелна

"С Русия е позволено и да се гъбаркаш, да се подиграваш, каквото искаш да говориш", продължи Сидеров.

На няколко пъти той бе попитан как ще коментира назидателния тон, който руския патриарх държа на българския президент.

Основният аргумент на Сидеров бе, че обществото не реагира по същия начин на подобни изявления от западни държави.

"Посланикът на Франция редовно ходеше по студиа и им даваше акъл. Уорлик (бившият американски посланик, б.р.) водеше гей-паради.  Беше ли ви обидно, когато френският посланик ни казваше как да живеем? Защо не ви беше обидно? Имате двойни стандарти. Точно вие имате най-големия грях към българския народ. Вие сте тези, които промивате мозъци. Русия е лоша, обаче Америка е добра. Що не казвате нито дума за америкснакия посланик Монтгоомъри, който  каза, че трябваше да направим помашка партия?! Що не се възмущаваха тези, които сега подскачат за рускяи патриарх?!", разпалено попита Сидеров.

За разлика от участието си по БНТ сутринта той все пак призна, че българските въстание и българското Възраждане са имали роля за освобождението на България. Първоначално Сидеров твърдеше, че цялото ни Възраждане се дължи на Русия.

"А защо не?".

Това бе отговорът му на въпрос допустимо ли е руският патриарх да държи назидателен тон на българския президдент. И продължи:

"Вие имате някакъв специален регламент. Какво значение има вашето мнение за един патриарх? Какво е грешното? Не може да се кара... Той просто изрази недоволство, не се е карал".

Според Сидеров ролята на Русия за нашето освобождение непрекъснато се неглижира по влияние на "Америка за България".

"Може би Америка ни освободи. Или Англия. Или Франция. Щяхме ли да се освободим ако не беше руската армия", попита Сидеров.

И допълни, че ролята на Русия непрекъснато се оспорва от "соросоиден кръг, който прави майдани, протести".

"Защо вас не ви смущава намесата на американци, французи, брюкселци. Вие не сте българска телевизия като собственост. Какво ви нареждат от тези офшорни собствености? - Да ругаете Русия това е вашата политика. Никога не нападате Америк, Турция. Френският посланик се държеше като гамен", каза още Сидеров. 

Накрая той заяви многозначително, че коалицията не зависи от присъствието на Симеонов в правителството.