Натискът на Европейската комисия над правителството във Варшава засилва антиевропейските настроения в Полша. Това се казва в т.нар "бяла книга" за реформите в полската съдебната система, връчена от премиера Матеуш Моравецки на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

"Това ще доведе до засилване на популистките политечски сили, които целят да подкопаят Европейския съюз", пише в документа, подготвен от правителството, издигнато от евроскептичната партия "Право и справедливост".

Европейската комисия внесе мотивирано предложение за задействане на член 7 от Договора за ЕС, което предвижда като крайна мярка ограничаване на членските права на държава, която грубо нарушава принципите на Евросъюза. Варшава е заплашена от най-тежкото наказание заради спорната съдебна реформа, прокарана от управляващата евроскептична партия "Право и справедливост".

Страната има три месеца да отговори на препоръките на Европейския съюз за върховенството на закона преди процедурата да бъде задействана. Връчването на "бялата книга" няма да доведе до удължаване на срока, даден на Варшава да съобрази действията си в областта на правосъдието с правилата на ЕС, изтъкна обаче говорител на Комисията.

Срещата между Моравецки и Юнкер е част от усилията на двете страни да решат проблема чрез преговори. Премиерът защити политиката на страната.

Предложението за задействане на наказателна процедура по член 7 бе направено, докато премиер беше съпартийката му Беата Шидло. По-късно обаче Моравецки бе избран да я замести, а той на свой ред обяви промени в състава на кабинета.

През лятото управляващите във Варшава прокара три спорни законопроекта, които според Еврокомисията поставят съдебната власт под контрола на изпълнителната. Десетки хиляди поляци протестираха след като долната камара на полския парламент ги прие. По-късно президентът Анджей Дуда наложи вето на два от трите закона. 

Според единия от законите върховните съдии, избрани от магистратите, ще бъдат заменени с такива, избрани от парламента, където мнозинство има "Право и справедливост". Предвиждаше се всички съдии от Върховния съд с изключение на назначените от министъра на правосъдието Збигнев Жобро да бъдат пенсионирани, а изискванията към бъдещите върховни съдии да бъдат намалени, което би позволило на управляващите да назначат лоялни към партията магистрати.

Според друг законопроект под контрола на парламентарното мнозинство попада Националния съвет на правосъдието (аналог на българския Висш съдебен съвет), който назначава и уволнява магистратите и Върховния съд на Полша.