Държавната газова компания "Булгартрансгаз" иска да закупи 28 поземлени имота и право на строеж върху 5 имота - досега собственост на българо-руското дружество "Южен поток - България". Стойността на покупката е 13 187 688 лева, става ясно от публикуваната от газовия оператор обществена поръчка. Тя е за пряко договаряне с българо-руското дружество, което продължава да съществува, въпреки че самият проект за газопровода от Русия бе спрян още през 2014 г. 

"Южен поток - България" има капитал в размер на 397,606 млн. лв., както и имоти, и дълготрайни активи за общо близо 37 млн. лв., показва последният публикуван финансов отчет на дружеството в Търговския регистър - от 2015 г. Загубата към същия период е 19 289 млн. лв.

От мотивите в обществената поръчка става ясно, че с писмо от министъра на енергетиката от 26 януари в „Булгартрансгаз“ е постъпила информация, че акционерите на дружеството „Южен поток - България“ АД – Българският енергиен холдинг и "Газпром“, са приели решение за прекратяване на дейностите по проекта „Южен поток“. Акционерите са дали указания и мандат на изпълнителните си директори да предприемат стъпки за продажба на активите на дружеството. Изпълнителният директор на БЕХ излиза със становище, че "е целесъобразно активите да бъдат запазени в рамките на БЕХ групата и да бъдат използвани за други проекти, които ще бъдат реализирани от „Булгартрансгаз“ ЕАД".

В писмото е направено предложение „Булгартрансгаз“, "в качеството си на единствен лицензиран оператор за пренос на природен газ на територията на Република България и собственик на националната газопреносна мрежа и на газопреносната мрежа за транзитен пренос на природен газ, да придобие активите на проекта „Южен поток“ с цел използването им при реализацията на бъдещи инфраструктурни проекти".

От решението за откриване на обществената поръчка не става ясно къде се намират 28-те имота и тези с право на строеж, но става ясно, че с тях като активи вървят Доклад за оценка на въздействието върху околната среда, подробен устройствен план – парцеларен план и план за застрояване във фази предварителен и окончателен проект, технически проекти и издадените във връзка с тяхното съгласуване и одобряване документи, геотехнически и геоложки проучвания, археологически проучвания, учредено право на строеж и др.

Въпреки че това не става ясно от заявката на "Булгартрансгаз" и документите, предполага се, че активите на "Южен поток-България" са нужни на газовия оператор за разширяване на газопреносната мрежа и изграждане на т. нар. Балкански газов хъб край Варна. Още през февруари миналата година в отговор на въпрос от тогавашните депутати от десницата Мартин Димитров и Петър Славов вицепремиерът Томислав Дончев обяснява това в Народното събрание. 

От "Българския енергиен холдинг" са заявили за Mediapool, че "Булгартрансгаз" проявява интерес само към посочените 28 поземлени имота и вещни права. На този етап няма проявен интерес от други дружества на БЕХ и няма намерения за обявяване на поръчки за закупуването на останалите активи на "Южен поток - България".