Българското посолство в Триполи, Либия е било евакуирано, съобщи Министерството на външните работи.

"Съставът на българското посолство в Триполи е евакуиран от Либия поради сложната обстановка в страната", се казва в прессъобщението на МВнР.

Българските граждани в Либия могат да са обръщат в случай на нужда от съдействие към делегацията на ЕС в Триполи, както и към дипломатическите представителства на Малта, Франция, Унгария, Италия или Румъния, уточняват от ведомството на Кристиан Вигенин.

Преди ден МВнР препоръчва на българите да се въздържат да пътуват до Либия. Освен това намиращите се там наши сънародници бяха посъветвани да напуснат страната незабавно.

Призивът е заради това, че през последните две седмици Либия е обхваната от най-сериозното насилие от войната през 2011 г., с която бе свален и убит Муамар Кадафи.

Ожесточени боеве се водят между противостоящите си ислямистки милиции за контрол на летището в Триполи, което е затворено от 13 юли, предаде Ройтерс. Това обаче е само малка част от вълната нападения на пристанища, петролни находища и всякакви обекти, които са жизнено важни за икономиката на страната и нейното контролиране от централните власти.

В събота САЩ евакуираха посолството си в Либия и закараха дипломатите в Тунис под засилена военна охрана. Мисията на ООН напусна страната в средата на месеца.