Президентът Доналд Тръмп подписа разпореждането за налагането на вносни мита от 25 на сто за стоманата и 10 на сто за алуминия, предадоха осведомителните агенции. Острите реакции от цял свят не закъсняха.

Новата мярка, която ще влезе в сила след 15 дни, няма да се отнася за Канада и Мексико. Преди Тръмп беше казвал, че промяната в тарифите за тези вносни метали ще обхваща всички страни. 

На пресконференция при подписването на документа президентът окачестви дъмпинговия внос на стомана и алуминий като "нападение срещу нашата страна". По думите му вътрешното производство е въпрос на национална сигурност.

"Ако не искате да плащате мита, докарайте заводите си в САЩ", препоръча президентът на вносителите. 

Според предварителна информация от администрацията други държави ще могат да кандидатстват за изключение, тоест да не плащат тези мита. Но не са известни подробности как ще става това. 

При подписването Тръмп обяви, че предлага облекчения на страните, които са "честни в търговията" със САЩ. Агенция Ройтерс отбеляза, че този жест цели да окаже натиск върху Канада и Мексико да направят отстъпки на преговорите за Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA), които са позамрели. 

Тръмп поиска отстъпки и от държавите в ЕС, като се оплака, че те се отнасят нечестно спрямо американските автомобили и заплаши, че може да повиши митата за европейски коли, пише БТА.

Тръмп показва документа за вдигане на митата за стомана.

Председателят на Камарата на представителите Пол Райън коментира, че САЩ трябва да приложат "хирургически" действия срещу Китай, за да спрат дъмпинговия му внос на стомана и алуминий, вместо президентът Доналд Тръмп да променя генерално митата, предаде Ройтерс. По думите на Райън Вашингтон трябва да се съсредоточи върху продажбите на китайски метали чрез посредничеството на други страни на несправедливи цени.

"Наистина мисля, че най-добрата политика е хирургическата и специфичната", каза конгресменът републиканец пред служители на компанията "Хоум депоу" (Home Depot) в Атланта.

Реакциите в международен план също не закъсняха. Макар Канада да е временно изключена от въздействието на тарифите, от националната банка на страната изразихa мнението, че те носят „потенциални сериозни последствия“, предаде "Фокус". Малко по-късно властите в Отава увериха, че ще продължават да работят със САЩ за отмяна на наложените мита.

Франция и Великобритания също разкритикуваха новите тарифи на американския президент Доналд Тръмп, налагащи вносни мита върху влизащите в САЩ алуминий и стомана. Според министъра на търговията на Великобритания Лиам Фокс „ние можем да се справим многостранно със свръхпроизводството на стомана, но това е грешният начин да протекат нещата“.

„Протекционизмът и тарифите никога не работят както трябва“, подчерта Фокс, като разкри, че следващата седмица ще извърши визата във Вашингтон за среща с официални лица от администрацията на Тръмп, в рамките на които ще бъдат проведени разговори относно възможното изключване от тарифите на някои съюзници на САЩ, каквото обещание бе дадено от Белия дом.

От своя страна френският министър на икономиката Бруно льо Мер коментира в социалната мрежа туитър, че „съжалява“ за взетото от Вашингтон решение.

„Има само губещи в търговските войни. С нашите партньори от ЕС ще оценим последствията за нашите индустрии и ще определим подходящ отговор.“

Реакцията на ЕС също не се забави, като Сесилия Малстрьом, еврокомисарят, отговарящ за търговията, подчерта, че Съюзът трябва да бъде изключение от въведените от САЩ вносни мита.

„ЕС е близък съюзник на САЩ и ние ще защитаваме виждането, че организацията трябва да бъде изключена от тези мерки“, заяви Малстрьом чрез профила си в социалната мрежа туитър.

Шведският политик отбеляза, че ще търси „повече яснота по този въпрос през следващите дни“, пояснявайки, че смята да се срещне с американския търговски представител Робърт Лайтцингер в Брюксел тази събота.

От своя страна германският министър на икономиката Бригите Ципрас изрази мнението, че ЕС трябва да подаде жалба срещу САЩ в Световната търговска организация.

Азиатските държави също не останаха безучастни. Япония, един от ключовите съюзници на САЩ в региона, заяви, че разглежда възможността за предприемане на същите мерки, предложени от германския министър, като завеждащият ведомството на икономиката Хирошиге Секо определи новите американски мита като „крайно тъжно“ събитие.

По-остра бе реакцията на Китай, който определи действията на САЩ като „сериозна атака“ срещу световната търговска система и в нарушение на търговската среда.

„Китай твърдо се противопоставя“ на мерките, заявиха още от Пекин. Китайската асоциация за желязо и стомана и асоциацията за цветни метали поискаха въвеждане на контрамита, включващи облагане на американската вносна неръждаема стомана, поцинкованата ламарина, въглищата, селскостопанските и продукти на електрониката.