Няма смисъл вицепремиерът Валери Симеонов да се извинява за думите си по адрес на руския патриарх Кирил - трябва веднага да подаде оставка! Това заяви пред бТВ депутатът от БСП Александър Симов. Той добави, че не приема напълно казаното от руския патриарх при срещата му с президента Румен Радев, когато той си позволи на висок тон да критикува държавата, че отдава почит на воините от всички народи, които са загинали за нашата свобода. Според Симов обаче позицията на Кирил донякъде е разбираема.

"Кръвта няма цвят и националност. Не приемам напълно това, което казва патриарх Кирил, но мога да разбера тази реакция. Трябва да видим дали в това отношение българската страна няма някоя вина. Имаше периоди, в които български президент изобщо не споменаваше Русия", припомни Симов.

И допълни:

"Няма никакъв смисъл Валери Симеонов да се извинява. В такава ситуация направо се махаш от правителството. Този човек си позволи да се държи като дребен хулиганин.

Ако се намираше в бургаска кръчма, да играе белот и да пие бира, добре - но така прави скандала чудовищен.

„Но когато го казва вицепремиерът на България, той прави скандала чудовищен, огромен. Валери Симеонов се държи като, извинявам се, озверял фашист. В лицето на Кирил, който идва тук в институционално качество, той обижда цялата Руска православна църква. Ако Валери Симеонов смята, че това е ролята му на вицепремиер – да ни забърква в такива конфликти, то значи имаме кабинет, който ще ражда само трусове и бури“, каза Симов.

„Не съм против това един български политик и вицепремиер да изразява позиция по този скандал, но когато думите ти приличат на нещо, написано на стените на градска тоалетна, съжалявам, мястото ти е вън от политиката“, добави журналистът и червен депутат.

Депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски пък повтори искането на ГЕРБ стенограмата от разговора между президента и патриарха да бъде разсекретена.

"Имах възможност да видя едно видео от срещата с президента. Той типично в имперски стил по отношение на България имаше назидателен език. "Искаме стенограма, за да се види дали е имало позиция на президента по отношение на това изказване. За нас е важна позициите на първите мъже да съвпадат по отношение на националното достойнство", обясни Гърневски.

Вчера лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска от Симеонов да се извини.