В близките пет години Съединените щати планират да увеличат експорта на втечнен природен газ (LNG) четири пъти. За целта ще бъдат построени нови терминали. Това обяви на ежегодната международна конференция по енергетика CERAWee в Хюстън, Тексас, изпълнителният директор на американската енергийна асоциация Бари Уортингтън.

Обемът на износа продължава да расте. Най-вероятно презв следващите пет години ще станем свидетели на сериозно увеличаване на обемите и американският експорт на втечнен природен газ ще се увеличи четири пъти, заяви Уортингтън.

Към момента в Съединените щати работят само два експортни терминала. Планира се да се построят още пет или шест, като първите два, които ще заработят в скоро време, са терминалите на компаниите Cheniere Energy и Exxon Mobil.

Макар да продължават да увеличават износа на втечнен природен газ - политика, започната по времето на предишния американски президент Барак Обама, американците също така внасят. На 28 януари в Бостън пристигна първият танкер с руски втечнен газ.

Плановете са към 2020 г. САЩ да станат третият най-голям износител на втечнен природен газ в света, след като в момента топ 3 са Катар, Австралия и Алжир. САЩ имат капацитет за доставки на около 70 млн. тона на година. Доставките им са насочени основно към Европа, за която сега близо 40% от природния газ осигурява руската държавна компания "Газпром".

През юни м.г.  първите доставки на американски втечнен природен газ за Полша бяха реализирани от Cheniere Energy, а Литва сключи първи договор за доставки от САЩ, тъй като има построен за целта терминал на Балтийско море. Друга щатска компания Tellurian планира скоро успешно да конкурира "Газпром" на полския пазар.

Катар възнамерява до 2024 г. да произвежда 100 млн. т годишно. Преди ден България и Катар подписаха няколко споразумения, за да забързат проектите си в изграждането на интермодални пристанища и инфраструктура за втечнен природен газ.

Световният пазар на LNG се очаква да нарасне повече от 2.5 пъти в периода 2015-2040 г., посочи ExxonMobil в своя годишен доклад 2017 Outlook for Energy. Световното търсене на газ се очаква да нарасне с около 45% през същия период.

 Азиатско-Тихоокеанският регион ще допринесе за по-голямата част от растежа от 45%, тъй като търсенето му се удвоява до 2040 г.

С нарастването на търсенето се очаква диверсификацията на износа на втечнен природен газ. Очаква се Европа и Азиатско-Тихоокеанският регион да съставляват около 90% от световния внос, тъй като спадът на производството в Европа се компенсира от увеличаването на вноса на втечнен природен газ, посочват от ExxonMobil.

Производството на природен газ в Северна Америка ще продължи да расте, като регионът ще стане най-големият износител на LNG.