БНБ издаде предварителни одобрения по заявленията на БАКБ и на Инвестбанк за пряко придобиване на акциите на Търговска банка "Виктория", дъщерна на затворената през юни 2014 г. Корпоративна търговска банка (КТБ). Мажоритарни собственици на кандидат-купувачите са Петя Славова и Цветелина Бориславова. 

Решението е взето от управителния съвет на централната банка, съобщи пресцентърът на БНБ.  

Заявленията са подадени във връзка с участието на двете банки в провежданата от синдиците на КТБ (н) процедура по продажбата на акциите на ТБ "Виктория" и на вземанията на КТБ от дъщерната ѝ банка. И от БАКБ, и от Инвестбанк са заявили намерения да влеят "Виктория" в своите структури в срок от 6 месеца. 

Двете банки подадоха обвързващи оферти през ноември м.г. за покупката на 100% от капитала на "Виктория" плюс изплащане на депозита на едноличния й собственик към банката в размер на около 85 млн. лева. Синдиците на КТБ ще изберат купувача след пряко договаряне с двамата кандидати по офертите, които са подали.

Очаква се финализиране на процедурата в първата половина на годината, смятат запознати.

Следващата стъпка е одобрение - или отхвърляне, на избрания купувач от управителният съвет на Фонда за гарантиране на влоговете на гражданите в банките, който надзирава дейността на синдиците и процеса на несъстоятелността на КТБ. Последната дума има БНБ, която ще даде окончателно разрешение за продажбата.