След като отдавна говори за връщане на казармата, днес вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов се обяви и за възстановяване под някаква форма на Строителни войски, популярни преди 10 ноември и като КЕЧ (Квартирна експлоатационна част, б.р.). По време на парламентарния контрол той заяви, че жителите на гетата трябва да бъдат задължавани да се ограмотяват.

Каракачанов отговори на въпрос на депутата от БСП Алескандър Паунов дали е възможно бившето Главно управление на Строителните войски (ГУСВ) да премине отново към военното министерство. Според Паунов материалната база и учебните планове трябва да бъдат използвани за справяне на проблема с липсата на квалифицирани кадри и за намаляването на престъпността.

Каракачанов заяви, че "прегръща" идеята и дори мисли за въвеждането на механизми, с които да бъдат задължавани безработните да се обучават в ГУСВ. Според него така ще се реши проблемът с онези, "които са намерили на баницата мекото" и се възползват от "крайно либералното отношение на институциите". Каракачанов изтъкна, че подобна идея е подходяща за жителите на гетата.

Вицепремиерът припомни, че преди 1989 г. ГУСВ са предоставяли възможност за отбиване на военна служба, но и за получаването на професия.

"По този начин десетки хиляди млади хора усвояваха и професия, с която можеха да намерят реализация в цивилния си живот и да се препитават по почтен начин, а не с кражби и обири. Ако не си грамотен, се образоваш с кирка и лопата", обясни Каракачанов.

Бившето ГУСВ в момента е държавно предприятие под шапката на регионалното министерство.