Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов се оказа "по средата" в конфликта между другите двама лидери в "Обединените патриоти" - вицепремиера Валери Симеонов и водача на депутатите от коалицията Волен Сидеров.

Военният министър заяви, че няма нужда от оставката на Симеонов, а в рамките на коалицията "времето всичко лекува".

"Дали Валери Симеонов ще се извини или не - това е негово лично решение. Аз не мисля, че подобни епитети могат да се отправят към главата на руската православна църква, без значение кой с какви политически убеждения е", отправи критика към колегата си Каракачанов.

След това обаче сподели позиция, различна от тази на Сидеров по отношение на думите на партриарх Кирил при срещата му с президента Румен Радев. А именно - че изказването на руския патриарх Кирил е неприемливо, както е неприемливо "който и да е външен фактор - и от Изток, и от Запад, да квалифицира българските институции и да ги критикува".

Лидерът на ВМРО добави, че е говорил "спокойно и внимателно" и със Симеонов, и със Сидеров.

"По-добре е да си човек с емоции, отколкото да имаш партньори без емоции", заключи мъдро Каракачанов.

Той не пропусна да припомни, че при лидера на НФСБ практиката "да не съгласува позиции" вече е нормална, но в случая е трябвало поне да се обади на този, който е ясно, че няма да одобри подобна позиция спрямо руския патриарх. Каракачанов обаче дал съгласието си парламентарната група на "Обединените патриоти" да се разграничи от езика на Симеонов. 

За разлика от Каракачанов, който се опитва да тушира напрежението, лидерът на "Атака" Сидеров и днес не беше по-склонен да "прости" на Симеонов. На въпрос как ще реагира на отказа на лидера на НФСБ "да се извини" на руския патриарх, Сидеров заяви:

"Това си остава негов грях, ще обсъдим с колегите какво може да се направи. Става дума за принципи и защита на православието. Не искайте да предначертавам какво ще се случи - ще говорим с колегите, може пък да промени мнението си."

След това лидерът на "Атака" добави:

"Без всеки може коалицията - никой не е женен за тази коалиция - и без мене може, и без Симеонов, и без Каракачанов. Въпросът е да върви в правилна посока политиката на страната и да не правим дипломатически гафове."

Според депутати от "Обединените патриоти", каквито и искри да прехвърчат, засега не се очаква разпад на обединението, а и никой нямал идея за трус в управлението, още по-малко за предсрочни избори. Избраници декларират, че в рамките на групата течала нормална комуникация между представителите на НФСБ, ВМРО и "Атака".