Президентът Доналд Тръмп сам е взел решението да се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, заяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън. Тръмп обяви днес, че е приел поканата за среща, като мястото и датата ще бъдат определени допълнително.

"Това е решение, което президентът е взел сам", изтъкна Тилърсън. "От известно време президентът Тръмп изразяваше отвореност към подобни разговори и заяви, че би се срещнал с Ким при подходящите условия. Според преценката на президента моментът е дошъл."

Държавният секретар заяви също, че е изненадан от решителността на лидера на Северна Корея да се срещне с президента на Южна Корея. Това е силна индикация, че Ким "е не просто склонен, а иска да преговаря", каза още Тилърсън.

Според него "драматичната" промяна в позицията на Пхенян спрямо Сеул е главната причина Тръмп да се съгласи на среща със севернокорейския лидер.

След като приключи мандата си, Бил Клинтън се срещна с бащата на Ким Чен Ун. Тръмп обаче може да е първият действащ американски президент, който се среща със севернокорейски лидер.

Малко преди американският президент да обяви решението си директорът на южнокорейската Служба за национална сигурност Чун Ен Йо, който оглавява делегация във Вашингтон, съобщи пред репортери в Белия дом, че Ким Чен Ун е обещал да се въздържа от нови ядрени и ракетни тестове.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп коментира, че е постигнат "голям напредък" със Северна Корея, но санкциите срещу нея ще останат до сключването на споразумение.

Напрежението между двете срани ескалира във война на думи и заплахи с ядрени оръжия. Причината за това бяха тестовете на междуконтинентални балистични ракети, проведени от КНДР през лятото. Съветът за сигурност на ООН наложи санкции върху страната след първите такива опити.