Средствата в Сребърния фонд, предназначени да допълват основните пенсии на българите след време, си стоят почти непроменени в БНБ. Според данни на Министерството на финансите, публикувани днес, в Сребърния фонд има малко над 2.789 млрд. лева. Допреди 3 години акумулираните средства бяха 2.534 млрд. лева.

Парите са нищожно малко и няма да стигнат дори за традиционния трансфер, който всяка година прави държавният бюджет, за да допълва недостига на сумите за пенсии. За 2018 г. например заложеният дефицит в НОИ е за 4.1 милиарда лева.

Тези 2,785 млрд. лева в Сребърния фонд са оформени в годишни депозити в Българската народна банка (БНБ) с решения на управителния съвет на фонда.

Както през последните няколко години, така и към края на февруари 2018 г. парите за пенсии са с нулева доходност, става ясно от данните. От МФ се аргументират с това: "Консервативната инвестиционна политика, с която се управлява фондът обаче, осигурява постигането на положителна реална доходност, т.е. на доходност, надхвърляща темпа на инфлация за определен период."

От създаването си през 2008 г. до настоящия момент акумулираният ресурс на фонда се намира в отделна сметка в БНБ. По този начин фондът представлява част от международните валутни резерви на страната и се управлява съгласно Закона за БНБ, което гарантира, че принципите на надеждност, ликвидност и диверсификация са спазени по всяко време.

Централната банка управлява парите при минимално възможен инвестиционен риск, което при равни други условия съответства на относително по-ниско ниво на доходност в сравнение с частните институционални инвеститори.

Както стана ясно от стратегията за управление на парите на фонда, те ще продължат да стоят в БНБ. От 2016 г. депозитът с по-голямата част от сумата е договорен при лихва от минус 0.1%, като държавният бюджет компенсира загубата.

Междувременно на парламентарния контрол днес стана ясно, че около 1.2 милиона са пенсионерите, чиито размер на пенсиите е под актуалния размер на линията на бедност, който е 321 лева за тази година. Социалният министър Бисер Петков обясни, че това, което прави правителството, е чрез т.нар. еднократни допълнителни суми да подпомага именно тези пенсионери, което става два пъти в годината.

Петков каза още, че мерките свързани с увеличение на старите пенсии са свързани с много голям финансов разход, а разходът на бюджета на държавата за обществено осигуряване за пенсии превишава 8.5 млрд. лева.