Бившият президент на САЩ Барак Обама преговаря с платформата Netflix за стартиране на собствено предаване, съобщава "Ню Йорк таймс".

Сделката все още не е финализирана и не е потвърдено какво ще бъде съдържанието на предаванията, казват пред изданието запознати с разговорите. Те обаче ще бъдат достъпни само на платформата на Netflix, която сега има близо 118 милиона потребители.

Обама няма да използва ефира, за да отговаря на изказванията на Тръмп или консервативните критици, твърдят още източници на "Ню Йорк таймс". Бившият президент и съпругата му Мишел вероятно ще разказват "вдъхновяващи истории" в предаването си. При всички положения обаче това ще даде още една трибуна на Обама да комуникира с привържениците си. Netflix пък ще спечели нови абонати сред над 101 милиона последователи на Обама в туитър и 55 милиона души, които са харесали страницата му във фейсбук.

"Господин и госпожа Обама винаги са вярвали в силата на историите да вдъхновяват", коментира бивш съветник на Обама. "Те са правили публични историите на хора, чиито усилия променят света към по-добро. Когато обмислят бъдещите си планове, те продължават да търсят начини да помагат на хората да споделят историите си."

Друга възможност е Обама да кани гости, с които да обсъжда теми, които доминираха по време на мандата му като президент - здравеопазване, миграция, климатични промени, външнополитически приориети, и които продължават да разделят поляризирания електорат и след избирането на Тръмп.

Откакто напуснаха Белия дом, Барак и Мишел Обама пишат мемоари, за които се смята, че ще получат над 60 милиона долара. Двамата рядко се появяват на публични места във Вашингтон, където живеят, но често пътуват по света и вземат участие в различни събития.