В началото на 2019  г. Израел очаква инвестиционното решение за изграждането на газопровод от 2000 километра, свързващ огромните газови ресурси в източната част на Средиземно море с Европа. Това съобщи израелският министър на енергетиката Ювал Стайниц пред агенция Ройтерс.

Тръбопроводът, който ще тръгне от Израел, през газовите находища на Кипър и оттам за Гърция и Италия ще премине през особено дълбоки води - на близо 3.5 км дълбочина. Анализаторите го определят като крайъгълен камък за бързо развиващия се газов отрасъл в Левантинския басейн -  в източната част на Средиземно море, осигуряващ достъп до големия европейски пазар.

Европейският съюз смята, че тръбопроводът, оценен на 7 милиарда долара, е "изключително конкурентен", а четирите страни-партньори продължават строителните планове за технически сложната линия, каза Стайниц за Ройтерс в кулоарите на конференцията CERAWeek в Хюстън, щата Тексас.

"Това лято ще постигнем подробно споразумение между четиримата партньори в тръбопровода EastMed и в началото на 2019 г. се надяваме да видим окончателно инвестиционно решение", каза той. 

Гръцката компания ДЕПА, френско-италианската Едисон и американската Нобъл енерджи  обявиха през 2016 г. общото си начинание за големия енергиен инвестиционен проект - за строежа на Източносредиземноморския газопровод (EastMed), по който синьо гориво ще се пренася от находищата в Израел през Кипър и Гърция до Италия, а вероятно и България, тъй като дотогава ще е готов интерконекторът с Гърция. Тръбата ще пресича Средиземно море до остров Крит, от там ще преминава през Егейско море до Пелопонес и ще стига до областта Епир, Западна Гърция.

Годишно по тръбата ще се транзитират 16 млрд. куб. метра природен газ от находището "Левиатан" край Израел.