Лидерът на БСП Корнелия Нинова се засегна от днешните изказвания на президента на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол за "несъществуващите" български социалисти и Бойко Борисов като "най-успешния шеф" в Европа и реши да му отговори задочно чрез фейсбук.

Както Клуб Z писа, Дол е в България и днес се срещна с кметовете и председателите на общински съвети от цялата страна, избрани с листата на ГЕРБ преди началото на форума на Групата на ЕНП в Комитета на регионите, който се провежда в София. 

"От вчера съм в България и усетих, че социалистите са много завистливи за всичко, което ГЕРБ прави тук. Според мен българските социалисти не същестуват, откакто България пое председателството, защото Бойко е най-успешният шеф в Европа. Единственият начин да се покажат, е да говорят за Бойко и какво прави Бойко", заяви той.

В контраизявлението си Нинова с ирония отбелязва, че за несъществуващата левица на последните избори са гласували близо един милион българи и че най-добрият шеф в Европа е шеф на също така най-корумпираната държава в Европа. Която не искат да приемат и в Шенген.

Лидерът на БСП пита и какво мислят Дол и ЕНП за оттеглената от ГЕРБ ратификация на Истанбулската конвенция, пита го и дали е виждал българско село предвид изказването му от днес, че българските села се развиват. "Мълчите и за грандиозния международен скандал, в който ни забърка Вашият приятел Бойко с криминалната продажба на ЧЕЗ, навръх председателството", посочва още соцлидерката.

Ето "отвореното писмо" на Нинова до лидера на ЕНП:

Изказването на г-н Дол е абсолютно неприемливо. То разделя българското общество и показва незачитане на близо един милион българи, подкрепили “БСП за България” на последните парламентарни избори. Г-н Дол, не завиждаме на ГЕРБ, че сме най-бедната и най-корумпираната страна в Европа под вещото ръководство вече осем години на Вашия приятел Бойко. Тревожим се от тези факти. И искаме тази оценка, дадена от ваши авторитетни източници, да се промени, както и да се промени стандартът на живот на нашите сънародници.

Приемаме като тъжна шега думите Ви, че българските села се развиват непрекъснато. Отдаваме ги на това, че Вие не сте виждали българско село. Радваме се, че българският министър-председател е "най-успешният шеф в Европа" и вече е задминал г-жа Меркел и Г-н Макрон, но се питаме защо лидери от Вашето политическо семейство не го оценяват подобаващо и не ни желаят в Шенген и Еврозоната заради корупцията в управлението на този "успешен" премиер. Не чухме и оценката Ви за това, че ГЕРБ оттеглиха Истанбулската конвенция, на която толкова държите. Дали това не стана и под натиска на българските социалисти, които според Вас не съществуват, заедно със 70 процента от българите.

Мълчите и за грандиозния международен скандал, в който ни забърка Вашият приятел Бойко с криминалната продажба на ЧЕЗ навръх председателството. Не се ли притеснявате и че парите на европейските данъкоплатци потънаха в преградното съоръжение на външната граница на Европа, което се разследва от българската прокуратура. Много въпроси без отговори. Г-н Дол, казвате, че "успехът на България се основава на отношението на ГЕРБ към всеки човек". Надявам се, че в това - “всеки човек”, включвате и онези хиляди българи, които всяка седмица протестират на улиците на България срещу правителството. По техните думи успехът на страната ни минава през оставката на Борисов.

Г-н Дол, винаги сте добре дошли в България. Ние сме гостоприемен народ, но сме и народ с достойнство. Не ни лепете етикети, не ни поучавайте и не забравяйте, че българският народ няма началници. Той има партньори в Европа, защото е равноправен на другите европейски народи.