Доналд Тръмп се е съгласил да се срещне с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун в близките седмици – това е пробив в отношенията между двете държави, които само преди няколко месеца изглеждаха на ръба на конфликта, пише "Файненшъл таймс".

Защо тази среща е нещо голямо

Нито един дeйстващ американски президент не се е срещал досега с лидер на Северна Корея. Като главнокомандващ, Тръмп ще има възможност лично да говори с Ким, евентуално да изгради доверие и да направи излишен процеса на изпращане на послания чрез емисари.

Северна Корея постави на масата възможността да се откаже от ядрената си програма – а това е сред топ целите на Тръмп във външната политика.

Потенциални капани

Северна Корея много пъти е предлагала да се откаже от ядрените оръжия, а след това не изпълнява обещанията си, за да протака трудните преговори. Като част от последните си овертюри към Сеул и Вашингтон, режимът в Пхенян се съгласи да преустанови тестовете на своите междуконтинентални ракети. Най-вероятно обаче учените и инженерите в Северна Корея все още работят по ядрената програма. От американска гледна точка, една среща през месец май не оставя достатъчно време за подготовка, а Вашингтон и без това няма достатъчно дипломати и експерти по Северна Корея.

Как стигнахме дотук

Въпреки че новината за срещата изненада много наблюдатели, тя бе подготвяна от месеци.

През последната година Вашингтон оказа безпрецедентен натиск върху режима на Ким чрез санкции и дипломатическа изолация. Тези наказателни мерки изглежда са придумали Ким към масата на преговорите. Дипломатическият процес в това време бе ръководен от президента на Южна Корея Мун Дже-Ин, който използва и олимпийските игри, за да протегне ръка с маслинова клонка към Пхенян. Предложението за среща е било отправено към Тръмп чрез южнокорейски пратеник, който посетил Ким по-рано през седмицата.

Кой ще спечели

На пръв поглед това е ситуация, от която печелят и двамата лидери. Тръмп ще покаже, че неговата външна политика постига успехи. Ким ще спечели престиж вътре в страната и ще попадне под светлината на световните прожектори, защото ще се срещне за първи път с американски президент. Мун ще бере плодовете от успешната си дипломация и ще намали напрежението на Корейския полуостров, който доскоро изглеждаше на крачка от конфликта. По-късно може да се появят проблеми, разбира се, ако преговорите забуксуват.

Вероятност за успех

За Ким самото провеждане на срещата ще се брои за успех и ще му донесе личен престиж и легитимност за изолирания режим. За американския президент уравнението е по-сложно. Експертите са скептични по вероятността Пхенян наистина да се откаже от ядрената си програма, на която гледа като на възпиращ фактор срещу евентуална американска агресия. Режимът може и да даде такова обещание, но историята показва, че те не се изпълняват. През 1994 г. Северна Корея подписа споразумение да замрази програмата си за оръжеен плутоний в замяна на помощи. Сделката се разпадна през 2002 г. след като разузнаването узна, че режимът тайно е започнал програма за обогатяване на уран. През 2005 г. Пхенян се ангажира с безядрено бъдеще и само година по-късно извърши тест на първото си ядрено устройство.