Мустафа Карадайъ се раздвои тази вечер в "Панорама", като ту критикува ГЕРБ, ту им благодари.

Номиналният лидер на ДПС първо окачестви, че това е "правителство на пробите и грешките".

"Какво виждаме последните месеци: скандал след гаф и гаф след скандал. Днес виждаме и изявление на лидерите на ГЕРБ, които ще се борят с  национализмите и популизмите в Европа", изброи той.

Карадайъ нападна за гафовете "любимите" им патриоти: вицепремиер, "който блъска, бута и бие жени на границата", скандала със Ска Келер, как ерозирали институциите, а последното било "гаф с духовник от такъв ранг като патриарха на Русия".

"Патриарха на най-голямата православна общност на света!", загрижи се Карадайъ.

Между другото той и социологът Андрей Райчев цяла вечер в студиото на "Панорама" наричаха Валери Симеонов само с израза "този човек". А по едно време ДПС лидерът го назова "недоразумение".

Карадайъ обаче първо окачестви, че това не бил гаф на въпросния вицепремиер, а гаф на ГЕРБ, които вкарали във властта "езика на  омразата".

А на въпроса на водещия - думите му не противоречат ли на "коледния анализ" на почетния председател Ахмед Доган (че няма друга годна партия за властта в момента, б.р.), той се замисли:

"Добре е да се препрочитат понякога анализите на д-р Ахмед Доган - и след още малко замисляне: А иначе не противоречи."

На въпрос обаче как така постоянно гласуват с ГЕРБ - включително и вчера за назначаване на Пламен Георгиев за шеф на новата антикорупционна дирекция, председателят на ДПС каза, че те дали кредит на доверие "на една личност, която получи много висока оценка и в Бългрия, и в Брюксел за своята дейност като шеф на бившата КОНПИ".

За "високата оценка" изобщо не стана ясно откъде идва (Георгиев е известен само като прокурорът, прекратил преписката, касаеща Бойко Борисов за "Ало, Ваньо", б.р.).

А на забележката, че това далеч не е единстеният сучай, в който подкрепят партията на Борисов, политикът отговори с:

"В смисъл?"

Те имали и други гласувания, сходни с ГЕРБ, "но това не означава подкрепа на правителстото".

"Тука е време да благодарим на ГЕРБ, че не се отклоняват от евроатлантическата ориентицаия на страната", промени се Карадайъ.

По повод законите на Делян Пеевски - "против вторичното разграбване на КТБ" и за медийна прозрачност, той отбеляза, че те са "единствената партия, която не само на думи, но и на законопроекти подкрепи обществения интерес".

А цялата тема "явно представлява голям интерес, включително имаше ред различни типове внушения".

"От тази гледна точка нашият приоритет е истината", каза Карадайъ, докато непоколебимо поглеждаше в листче на бюрото.

Пеевски обаче не бил в конфликт на интереси.

В студиото освен Цветан Цветанов, който почти нямаше поводи да възразява на Карадайъ, бяха поканени социалният антрополог Харалан Александров и Андрей Райчев.

Двамата имаха различно мнение за случката Патриарх Кирил-Валери Симеонов, като Райчев бурно се възмути от лидера на НФСБ с фразата:

"Ако той (патриархът, б.р.) е второразрядно ченге, кой е първоразрядно?!"

На това Алексанов отговори, че патриархът се е държал като второразряден политик, защото ако е първоразряден, няма да помете по този начин малкото останало топло чувство на българите.

"Поне може да се каже, че Симеонов е симетрично невъзпитан: той успя да обиди и евродепутатката. Добрата новина е, че поне един от лидерите на българските патриоти, не е собственост на Кремъл", каза с усмивка Александров.

"За Русия патриархът е много. Това не ви е нашият патриарх тука", каза пък Райчев, като не стана ясно какво не му е наред на Патриарх Неофит...