Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов се обяви против законовите предложения на "Обединените патриоти", които дават повече правомощия на регулаторния орган. 

"В демократичната държави на контролните и регулаторните органи са дадени съвсем конкретни правомощия, по които те могат да бъдат компетентни. Ако се разгледа проекта на изменение в закона на ОП, възниква въпроса - а не трябва ли на Комисията за регулиране на съобщенията да се дадат същите права, когато има смяна на собствеността на някой от телекомуникационните оператори? Не трябва ли същите права да се дадат и на КЗК?", попита той.

Предложенията на ОП идват след сделката между ЧЕЗ и Инерком за българския електроразпределител. В законопроекта е предвидено КЕВР да разрешава действия по разпореждане с дялове и акции, представляващи повече от 20% от капитала на търговски дружества, които са лицензирани за пренос на електро енергия, топлинна енергия и газ. Това е с цел защита на националната сигурност, мотивират се от "Атака", НФСБ и ВМРО.

КЕВР обаче няма капацитета да се произнася по темата за произхода на средствата за сделката или досието на купувача, нито да разследва дали са извършвали злоупотреби и нарушения в миналото.

Иванов подчерта, че това не е бягство от отговорност.

"В момента, в който сделката бива изповядана и ние знаем новия собственик, ние влизаме с всички изисквания за спазване на лицензията и осигуряване на качествените услуги на българските потребители", заяви той. 

А ако има отклонение от лицензите, ще следват наказателни мярки.