Сирийската армия е завзела Месраба в източна Гута и е разделила бунтовниците в големите градове Хараста и Доума, съобщи БиБиСи. 

Вече трета седмица настъплението срещу последните сили срещу Асад в близост до Дамаск доведе до смъртта на 976 души, твърдят от Сирийската обсерватория за човешки права. 

Асад и основният му съюзник - Русия, твърдят, че военната кампания е нужна, за да бъдат премахнати бунтовниците, които обстрелват столицата. Освен директно нападение, се правят и "евакуационни сделки", които позоляват на бунтовниците да избягат в зони в северозападна Сирия. С тях бягали и семействата им и други цивилни.

Ако успее да завземе Гута, Асад ще отбележи втора голяма победа след изтикването на бунтовниците от Алепо в края на 2016 г. Той жъне успехи, откакто Русия се включи във войната преди две години и половина.

Междувременно турската офанзива "Маслинова клонка" срещу кюрдите в северната част на страната продължава. Планът е тя да бъде разширена към иракската граница и град Кобане, съобщи БТА

"След като веднъж изчистим Африн от терористите, ще прочистим също Манбидж, Кобане, Тал Абияд, Рас ал Айн и Камичли", заяви президентът на Турция Ердоган.

Той е възмутен и че Атлантическият алианс не му помага във военната операция:

"Турция не е ли член на НАТО? Ние отговорихме на призивите в Афганистан, в Сомалия, на Балканите. Сега аз също призовавам, хайде, елате в Сирия. НАТО, защо не идваш?"

Операцията е насочена срещу кюрдските милиции, които Анкара смята за терористични организации, свързани с нелегалната Кюрдска работническа партия (ПКК).