Партията, основана преди години от Меглена Кунева - "Движение България на гражданите", взе решение да "замрази" членството си в Реформаторския блок и да не участва в заседанията на ръководството му. Ако до 1 месец останалите партии в Блока не демонстрират "опозиционност" спрямо ГЕРБ и настоящото управление, то ДБГ ще напусне коалицията.

Това е резултатът от дълго партийно заседание, което се е провело в събота в Хисаря.

Лидерът на партията Димитър Делчев обясни, че очаква незабавни действия от РБ в посока сваляне на третия кабинет на Бойко Борисов. Клуб Z научи, че в Хисаря множество партийци са били възмутени от срещите и съвместната работа на членове на РБ с управляващите в последните седмици. Напрежение имало заради договорки с представители на ГЕРБ и на "Обединените патриоти", твърдят присъствали на заседанието. 

Преди дни например вицепремиерът Валери Симеонов и представителите на РБ - Божидар Лукарски, Петър Москов и Димитър Бъчваров, заедно обсъждаха законови промени заради сделката с ЧЕЗ.

Местни струкрури на ДБГ са недоволни и от това, че в рамките на РБ се саботира на тяхната идея за "Реформаторски общности за демокрация". От партията на Кунева предложиха миналата година в регионите да започне работа за широки местни обединения на десни представители и формации - в това число и с напусналите РБ партии като ДСБ и БЗНС. Идеята е да се развиват стабилно местните структури, докато лидерите в София разяснят как биха могли да работят заедно.

Ето и пълния текст на решението на Националния съвет на ДБГ:

Националният съвет на „Движение България на гражданите“ като оценява, че:

- в България има необходимост от силна демократична общност, която е готова да се противопостави на пълзящата диктатура на ГЕРБ, пренесена в общините през феодалния модел на управление;

- има опити на част от членовете на Реформаторски блок да легитимират и защитават грешни решения от страна на управляващите, в това число и срещи между членове на РБ и представители на правителството, противно на всички принципи и решения на коалицията;

- има недостиг на политическа воля за изграждане на реформаторски общности по места, които да се противопоставят на корупционния и феодален модел на управление на общините;

ДБГ замразява членството си в Реформаторски блок и няма да участва в органите на управление на коалицията,
докато няма категоричност от страна на партньорите за:

- искане на незабавна оставка на Бойко Борисов и корупционното му управление, в това число насрочване на предсрочни парламентарни избори;

- създаване на антиГЕРБ коалиция и на антиГЕРБ общности по места, които да са в основата на алтернатива на наложеното от ГЕРБ задкулисно управление;

- изготвяне на реформаторска платформа с акцент върху смели действия в сектор сигурност, за повишаване на доходите, подобряване образованието и ефективна борба с корупцията.

НС дава мандат за провеждане на допитване сред структурите на ДБГ. Ако в срок от 1 месец не бъдем подкрепени от останалите членове на РБ в горепосочените решения, ДБГ ще напусне Блока.

Решението е било взето в крайна сметка единодушно от Националния съвет на ДБГ, въпреки че по време на дискусията, продължила около 5 часа, е имало и няколко алтернативни мнения. На сбирката е била и основателката и бивша лидерка на партията Меглена Кунева. Тя обаче не е взема отношение по темата - говорила е за Европа и популизма, но не и за вътрешнополитическите процеси в демократичната общност у нас. 

Ще се (до)разпадне ли Реформаторският блок?

Ако след месец ДБГ напусне, то от партиите, основали Реформаторския блок, в него остават СДС и БНД (формация, отцепила се от НДСВ преди години, начело с бившия председател на Народното събрание и бизв депутат Борислав Великов - б.р.). В края на 2017 г. от коалицията си тръгна БЗНС на бившия министър на отбраната Николай Ненков и се присъедини към Българския манифест за Европа,, обявен от ДСБ/Нова република, "Да, България", "Зелените" и ДЕОС.

Представител на РБ е Петър Москов, обединението продължава да работи с "Глас народен" на Светльо Витков, но формацията не е част от самия РБ.

Отношенията с ГЕРБ винаги са били причината за поетапния разпад на Реформаторския блок. В момента да се очаква от СДС например да се откаже от съвместна работа с Бойко Борисов и управляващите и да обяви "антиГЕРБ" коалиция по-скоро не изглежда реалистично.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски, който бе преизбран начело на партията след последните парламентарни избори, макар да беше подал оставка, не е крил симпатиите си към Бойко Борисов и неколкократно е заявявал, че РБ имат шанс във властта само заедно с ГЕРБ. В последно време той е и силно критичен към другите формации от демократичната общност. 

Лидерът на БНД Борислав Великов също е твърдял, че без общи действия с ГЕРБ, РБ не могат да участват в управлението и да си изпълняват програмата.

По всичко личи, че следващият месец е последният срок на годност на формацията, създадена преди 4 години с надеждата за обединено българско дясно.