Следи от нервно-паралитичното вещество, с което са отровени руският шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, са открити в ресторант на италианската верига Zizi в Солсбъри, съобщи BBC. Според версия, обявена от британската обществена медия преди дни, но непотвърдена официално, става въпрос за зарин. Доколкото е известно, останалите посетители на заведението не са пострадали.

Британските специалисти са намерили следите в ресторанта, в който двамата са обядвали два часа преди инцидента. Никой друг в ресторанта не е пострадал. Полицията проверява пейката, на която са намерени, дома на Скрипал, друга кръчма в Солсбъри, въпросния ресторант и гробовете на сина и съпругата му, починали съответно през 2017 г. и през 2012 г. Полицейският служител, който ги откри обаче, все още е в болница в критично състояние и едва преди ден даде показания.

С повече от 200 свидетели и над 240 доказателства разполага полицията в разследването на покушението срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия, съобщи министърът на вътрешните работи Амбър Ръд след заседание на правителствената комисия за справяне с кризисни ситуации "Кобра" (COBRA). По думите й, разследването на нападението с невропаралитично вещество върви с висока "скорост и професионализъм".

"66-годишният бившият двоен агент и 33-годишната му дъщеря все още са в критично състояние. Полицаят Ник Бейли, който беше един от първите отзовали се на сигнала за атаката, е в лошо здравословно състояние, но е контактен и говори", каза Ръд. 

В отговор на спекулациите на медии и политици, че Русия може да е замесена в покушението, вътрешният министър Амбър Ръд повтори, че е твърде рано да се каже кой е отговорен и че на полицията трябва да се даде време да установи фактите.

Скрипал е бивш полковник от руското военно разузнаване (ГРУ), осъден през 2006 г. заради държавна измяна в Русия заради предаване на тайни на британското разузнаване MI6. След шпионски "суап" четири години по-късно, той заминава за Великобритания заедно със семейството си. В резултат на същата размяна Анна Чапман се прибира от САЩ в Москва.

В помощ на разследването в края на миналата седмица в Солсбъри бяха изпратени 180 военни. Общо 250 служители от британските антитерористични служби участват в операцията.