БРЮКСЕЛ—Европейският съюз ограничава достъпа на Русия до капиталовите си пазари, забранява на страните си нови сделки с оръжие и стоки с двойна употреба и доставки на високи технологии за руската нефтена промишленост. Това съобщиха тази вечер в специално изявление председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпьой и председателят на Европейската комисия Жозе Барозу.

Санкциите обаче няма да попречат на Франция да продаде на Русия два вече договорени военни кораба за 1 милиард евро.

Това е първата серия икономически санкции, която 28-те налагат на Русия заради анексията на Крим и дестабилизацията на Източна Украйа.

Новите мерки допълват визови забрани и замразявания на активи на 15 лица от близкото окръжение на руския президент Владимир Путин и 18 фирми, които ЕС одобри по-рано тази седмица.

Подробности за санкциите се очаква да бъдат публикувани по-късно. 

Барозу и Ван Ромпьой ги нарекоха „силен сигнал“ до лидерите на Русия: „дестабилизирането на Украйна или на някоя друга съседна източноевропейска страна ще има тежка цена за нейната икономика. Русия ще се окаже все по-изолирана заради собсвените си действия“. 

Изявлението посочва, че ЕС е готов да отмени санкциите, ако Русия „ако тя започне да допринася активно и недвусмислено за намиране на решение на украинската криза“.