Въпреки че нивото на реките и язовирите на много места в страната вече започва да спада, все още има общини, в които е обявено бедствено положение. На заседание на Кризисния щаб в Брегово днес беше взето решение да бъде обявено бедствено положение, съобщи кметът на общината Милчо Лалов. Причината е във високите води на река Тимок, които са достигнали до предела на защитната дига във високата й част заради обилното снеготопене. 

Помпените станции в град Брегово, които осигуряват на населението питейна вода, са залети, като има опасност водата да бъде замърсена. Това може да доведе до екологична катастрофа, защото водата в р. Тимок минава и покрай замърсени участъци от мини в съседна Сърбия, каза Лалов. 

През февруари 2010 г. защитната дига в Брегово се скъса и бяха залети над 2000 декара земеделски площи. Сега има опасност дигата да поддаде на същото място. Ако водата продължава да се покачва, ще започне и евакуация на населението в близост до реката, която на този етап не се налага, допълни Лалов. 

Заради пробойна в дига е обявено бедствено положение и във видинското село Иново. За да се защитят хората и домовете им се обмисля изграждане на малка предпазна дига.

Ситуацията в Хайредин се нормализира, но бедственото положение остава. Според Светлана Ценова, секретар на община Хайредин,  язовир "Рогозен" 1 е пълен на 100%, но вече не прелива през преливника. В момента се извършват ремонтни дейности по него - инсталират се два сифона, които ще помогнат за по-бързото намаляване на нивото на язовира.

Три спешни мерки бяха планирани за овладяване на рисковата ситуация на "Рогозен 1". Освен сифоните, които отвеждат допълнително през язовирната стена водни количества, тъй като основният изпускател не работи добре, има и други мерки. Втората мярка е увреденият преливник да започне да се насипва с едра скална маса, така че в бъдещи прииждания на висока вълна, водата да се успокоява и да не се получават тези обрушвания на земна маса. Третата мярка е да се почисти коритото на реката от дървета след язовирната стена, за да може водата да се оттича по-бързо. По разпореждане на министър-председателя бе направен оглед на съоръжението, за да бъдат издадени предписания за неговото аварийно укрепване.

Язовир "Бързина" прелива с 8 куб.м/сек през преливника, обясни Ценова. Тя добави, че на територията на общината няма бедстващи или евакуирани хора.

Спад в нивата на някои от големите реки се отчита в Пазарджишкия регион през последното денонощие, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Нивото на река Марица при град Белово се е понижило с 4 см, а при Пазарджик с 14 см. Река Чепинска е понижила нивото си при Велинград с 8 см, а равнището на Тополница при село Поибрене е спаднало с 3 см.