Стотици хора се събраха на два отделни митинга в Северна Гърция днес следобед, с призиви към турските власти да освободят двамата гръцки войници, арестувани по-рано този месец за случайно пресичане на границата. Според "Катимерини" броят на хората, дошли с влак, автобус, леки коли е над 5000. Двамата гръцки граничари се намират в затвора в Одрин в очакване на решението на турски съд за нелегално влизане в страната.

Първият митинг се състоя в Орестиада, родния град на 27-годишния сержант Димитрис Куклацис, арестуван на 1 март заедно с лейтенант Ангелос Митретодис, 25-годишен от Кастория, след като двамата се загубили по време на буря и прекосили турската граница без разрешение.

В Солун протестът се провежда в близост до турското консулство в пристанищния град и е организиран от местни жители, които идват от гранични райони като Орестиада и Дидимотейхон.

Освен това клубът на велосипедистите на Орестиада е организирал шествие до граничния пункт Кастаниес рано в неделя, за да поискат връщането на войниците.

"Искаме да изпратим посланието, че живеем в мир и хармония с нашите съседи в тази област", казват от клуба в съобщение на своя уебсайт, добавяйки, че решението на Турция да задържа двамата войници в ареста е "неприемливо". 

Случаят с двамата задържани граничари само увеличава напрежението между Гърция и Турция, възникнало покрай турската агресия край бреговете на Кипър. Турски военен кораб попречи на плавателен съд на италианската компания ENI да извърши проучвания в изключителната икономическа зона на Кипър, където има потенциално големи залежи от природен газ.

 
Преди проучвателните дейности на американския петролен гигант ExxonMobil, започнали днес и приключващи на 20 април, турските власти засилиха присъствието си в изключителната икономическа зона на Кипър, като изпратиха фрегатата "Барбарос" и три корвети.

В същото време в региона се осъществява съвместно военно учение между САЩ и Израел. А засилената активност в района се наблюдава отблизо от Русия, която разполага с ядрена подводница в източната част на Средиземно море.