Историята с "плагиатството" на българския клип за европредседателството от италианска туристическа реклама отново реши да напомни за себе си. Или по-точно: решиха да я напомнят от левицата. Депутати на БСП са отправили питане към ресорния министър Лиляна Павлова дали е направила проверка по случая предвид факта, че още с първата поява на съмненията Павлова публично и категорично отрече да е имало плагиатство. Социалистите обаче припомнят, че става въпрос за обществена поръчка за изготвянето на българския клип за немалката сума от близо 250 000 лева и настояват за изясняване на казуса. На свой ред министърът по председателството е отправил запитване до авторите, преди да отговори на депутатите.

Поръчката за рекламния клип на първото българско председателство на Съвета на ЕС беше спечелена срещу 243 000 лв. без ДДС от "Ди индъстри" ООД на Димитър Гочев и новия собственик на сайта Топновини Милан Зарев. 

Съгласно поръчката "Ди индъстри" трябваше да "създаде анимирано лого и разработка на визуална идентичност; четири триминутни видеа на различни теми, а към всяко едно от тях и по пет 30-секундни клипа; 18 аудиоклипа на български и английски език с продължителност по 30 секунди; 15 видео- и анимирани интернет банери". В поръчката бе предвидено изпълнителят да създаде и оригинална музика за нуждите на българското председателство. Режисьор на видеоклиповете е Димитър Гочев. Ръководител на екипа е Божидар Велинов, а автор и сценарист - Мирон Крумов.

Конкретно социалистите питат извършила ли е Лиляна Павлова проверка и каква е позицията на министерството. Искат и да им бъде предоставена цялата информация по обявената за изготвянето на клипа обществена поръчка.

"Смятаме, че има нужда от изясняване на правните основания, свързани със сключването на договора за изработването на въпросния клип, както и на основанията и целесъобразността за изразходването на обществени средства  - близо 260 000 лева, заплатени за клипа и за други пропагандни материали по цитирания договор", посочват в заключение.

Една невинна прожекция

Българският клип бе тържествено представен на 5 януари. Малко след това на мероприятие в Италианския културен институт у нас е бил прожектиран и италианския клип, датиращ от 2016 г., рекламиращ страната като туристическа дестинация. На участник в срещата в културния институт му е направило впечатление, че има прилика между двете видеа и е публикувал италианското в профила си във фейсбук. В средата на февруари предаването по Нова тв "Господари на ефира" излъчи компилация от двата клипа с описанието "Открихме съмнителна прилика между италианска реклама и нашия клип за европредседателството". Монтираните от "Господарите" кадри предизвикаха вълна от възмущение и обяснения. Целият клип на италианската реклама тогава не бе публикуван (пълната версия виж долу).

"Да се търсят и откриват прилики с други продукти е неоснователно и некоректно. Стойността на клипа е в оригиналния поглед на неговите автори, на начина и индивидуалния им прочит, с които представят клипа, а не по отношение на изразните средства. Фактът, че от официалното представяне на клипа – 5 януари 2018 г., до сега е гледан над 1 млн. пъти само в интернет, показва, че той е качествен и атрактивен продукт", заявиха в изявление от министерството по председателството.

"Всички любовни филми или екшъни си приличат. Така е и с рекламните туристически клипове", посочва и Димитър Гочев пред лайфстайл списанието Dali.bg. От Dali са се свързали и с италианското посолство у нас, отктдето са им казали, че българският клип им харесва.

Пред Клуб Z от дипломатическата мисия посочиха същото.

"Нямаме коментар. Само, че клипът за българското председателство много се харесва. Дали и доколко има плагиатство, не е в нашите компетенции", заяви пресаташето на мисията Елза Хаджийска.

"Няма плагиатство. Да се твърди обратното е смешно. От моя страна случаят е приключен", коментира и авторът Мирон Крумов.

От Министерския съвет заявиха пред Клуб Z, че позицията на България остава непроменена и виждат в парламентарното питане пореден опит на левицата за "кресливо и безполезно" очерняне на страната. Очаква се отговорът на Лиляна Павлова до депутатите. Той ще е писмен, няма да влезе в дневния ред на парламентарния контрол, осъществяван от парламентарната трибуна, но ще бъде публикуван на сайта на Народното събрание.

Пълната версия на италианския клип вижте тук:

Клипът за българското председателство:

Кадрите с приликите, сглобени от "Господари на ефира":

Всеки сам може да прецени има ли сходство и ако да - долколко голямо е то.