Турция се готви да въведе химическа кастрация за сексуалните насилници, предаде "Хюриет". Министърът на правосъдието на Турция Абдулхамит Гюл обясни, че химическата кастрация, която правителството обмисля да въведе за педофилите, няма да се налага на всеки осъден, а съдиите ще преценяват дали да я добавят към присъдата, съобщи "Фокус".

 „Решението ще се приема според различния случай“, заяви министърът.

Той допълни, че в момента 18 492 души са затворени в Турция, обвинени в сексуални престъпления.

Говорейки в централната анадолска провинция Коня, Гюл обяви, че нови проекти за "превантивни и наказателни мерки" срещу малтретираните деца са в момента в дневния ред на шест министерства, които работят съвместно по тях.

"Целта ни е да предотвратим тези инциденти на първо място. Ще направим всичко по силите си, за да преодолеем този проблем, като повишим информираността за злоупотребата с деца и сексуалното насилие", изтъкна Гюл.

Сексуалната злоупотреба и педофилията напоследък разбуниха Турция, особено след изнасилването на момиченце на 4 годинки и половина в южната провинция Адана през февруари.

Президентът Реджеп Ердоган също обеща на 20 февруари, че "най-тежките наказания" ще бъдат приложени в такива случаи.

Лидерът на главната опозиционна партия на Републиканската народна партия (КНП) Кемал Кълъчдароглу също призова за най-тежко наказание за случаи на злоупотреба с деца.

Химическата кастрация е насочена към "временно потискане" на сексуалното желание, което не го повлиява трайно. Това е процедура, при която се използват лекарства за намаляване на либидото. Лекарствата се прилагат или чрез устата или с инжекция веднъж месечно или веднъж на всеки три месеца.

Индонезия, Южна Корея, Австралия, Съединените щати и Русия са сред страните, които използват химическа кастрация като наказателна мярка за сексуални престъпления и педофилия.