Два дни след като движение "България на гражданите" обяви, че замразява членството си в Реформаторския блок и ще го напусне, ако до месец той не стане опозиционен, зам.-председателят на партията Найден Зеленогорски обяви, че правителството трябва да подаде оставка и да има предсрочни избори.

"И Оруел не може да напише драма като тази с ЧЕЗ. Очевидно е, че зад тази дама има схема, която никой не иска да разкрие. Когато се спре токът на 3 млн. българи, защото фирмата не може да се справи, институциите може и да се сетят, че имат задължения", предупреди Зеленогорски по повод скандала с продажбата на "ЧЕЗ-България" на фирмата "Инерком" на Гинка Върбакова. 

От ДБГ от няколко месеца втвърдиха тона срещу третия кабинет "Борисов", докато останалите в Реформаторския блок - СДС и БНД, се пазят от остри оценки. 

Специално по темата с ЧЕЗ от Блока написаха и промени в Закона за енергетиката, с които да се дадат правомощия на ДАНС да спира сделки с фирми в сектора.

"ДАНС не действа ефективно при случая с КТБ, няма гаранции, че за енергетиката ще го направят, затова ние не подкрепяме подобно предложение", заяви Зеленогорски.

Въпросният законопроект бе представен от Петър Москов, Божидар Лукарски и Димитър Бъчваров от РБ пред вицепремиера Валери Симеонов. Това също е предизвикало напрежение в Блока, подразбра се от думите на зам.-председателя на ДБГ.

 

"Кабинетът демонстрира националпопулизъм, в парламента има само скандали и не се осъществяват никакви политики, а идеите за одържавяване на ЧЕЗ или военни предприятия са недопустими. Подобни неща нямаше в предишния парламент", заяви Зеленогорски по повод решението на ДБГ за неучастие в РБ.

По думите му "демокрацията е застрашена, има опити за феодализиране на общини, а управлението замете важни реформи, които успяхме да наложим в 43-тото НС – машинното и електронното гласуване, които се чудят как да отменят, започване на реформи в образованието и здравеопазването, превъоръжаване".

От ДБГ остро разкритикуваха и приетия нов антикорупционен закон, който е преработена версия на стария проект, придобил известност в миналия мандат като "Закона Кунева". Според Зеленогорски, вместо да се търси борба с корупцията, бе създаден антикорупционен орган, чиято независимост не може да бъде гарантирана.

По време на кабинета "Борисов 2", в който Реформаторският блок бе официален коалиционен партньор, ДБГ до последно заплашваха, че ще излязат в опозиция, ако не се приеме "Законът Кунева" срещу корупцията. Той не беше приет, а първия път дори се "спъна" в Народното събрание, но партията остана в управлението до последния му ден заедно със СДС, БНД, а тогава - и с БЗНС. Последните напуснаха Реформаторския блок през есента на 2017 г. и се присъединиха към Българския манифест за Европа на ДСБ/"Нова република", "Да, България", ДЕОС и "Зелените".