Японското министерство на финансите призна за фалшифицирането на 14 документа, свързани с продажба на държавни поземлени имоти по занижени цени на организации, свързани с премиера Шиндзо Абе и съпругата му Акие.

Това съобщи говорител на управляващата Либерално-демократическа партия, предаде Ройтерс. Партийното ръководство било официално уведомено за фалшификацията от служители на финансовото ведомство.

Дълго време министерството се опитваше да отрича подправянето на документите. В. "Асахи" обаче откри неопровержими доказателства.

Компанията "Моритомо" която е в центъра на скандала, има частни учебни заведения. Тя е известна с националистическия уклон на педагогическата дейност и с близостта си до семейството на премиера. "Моритомо" планирала да открие частно начално училище в префектура Осака. За тази цел тя придоби участък държавна земя при цена, която се оказа 7 пъти по-ниска от пазарната. Това предизвика съмнения в законността на сделката. Премиершата Акие Мацудзаки трябвало да стане почетен директор на училището. Тя обаче отказа длъжността след избухването на скандала.

Името на г-жа Абе било премахнато от документите за спорната продажба.

Опозицията в Япония дълго време бойкотираше дебатите в парламента, като настояваше фалшифицирането да бъде признато. Тя поиска оставка на вицепремиера и министър на финансите Таро Асо, както и Абе да поеме лична отговорност.

Заради скандала се оттегли шефът на японската данъчна служба Нобухиса Сагава. Той призна, че давал неверни показания пред парламента. Сагава твърдеше, че не е преговарял по подозрителната поземлена сделка, докато заемал висок пост в министерството на финансите. След това опозицията заяви, че такива преговори са били проведени, а документите, в които е отразена срещата, са били подправени.