Седмица след като руският патриарх Кирил си тръгна от България, като нахока българските власти - на летището преди отпътуването си и персонално президента Румен Радев по-рано при срещата си с него, от българския Синод решиха да излязат с официално изявление на протоерей Николай Георгиев, началник отдел "Връзки с обществеността" на Светия синод на БПЦ.

След като от руската патриаршия се появи запис с думите на Кирил, но без отговора на Радев, от българското президентство казаха, че стенограма на разговора между двамата липсва. А Радев не е коментирал случая публично, предпочита мълчанието.

Отец Николай Георгиев

Ето как изглежда конфузната и скандална ситуация, описана през гледната точка на Светия синод:

Руският патриарх Кирил сам предложил по време на срещата с Радев темата за Руско-турската освободителна война и отдаването на почит да бъде прекратена.

В своето изказване Кирил изложил "болката и разочарованието си от принизяването на ролята на Русия в Руско-турската освободителна война и отдаването на почит и на други, според него, държави".

"Президентът Радев с такт и достойнство уверил патриарха на Руската православна църква, че българският народ никога не е преставал да отдава почит и заслужена благодарност на руския народ, на руската църква и на воините от армията освободителка на император Александър Втори и президентът е изразил всичко това в своите речи на честванията на 3 март", пише Георгиев.

Радев изрично подчертал, че "така както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър Втори и загинал за българската свобода, независимо от неговата националност".

Руският патриарх сам предложи да приключи тази тема, след като Радев му напомнил за тезата на самия патриарх за силата на мълчанието.

"През целия разговор президентът се държал като държавник, с уважение към своя събеседник, но и отстоявайки твърдо своите позиции, което силно впечатли главата на руската православна църква", твърди протиереят в позицията си до медиите. 

В края на разговора патриарх Кирил отправил благословията си към българския президент, но Радев казал, че я е получил вече с встъпването си в длъжност от "мъдрия български патриарх Неофит".