Това ще е една от най-внимателно наблюдаваните срещи, откакто американският президент Ричард Никсън отиде на гости на Мао Дзедун в Китай или Роналд Рейгън разговаря с Михаил Горбачов в неутрална Швейцария, пише "Гардиън".

Изненадващото съобщение от четвъртък, че Доналд Тръмп ще се види с Ким Чен Ун, веднага извиква въпроса - къде ще стане това?

"Дали това означава, че председателят Ким отива във Вашингтон, или че американският президент ще пътува до Северна Корея", чуди се Джим Уолш, старши изследовател в програмата по национална сигурност в Масачузетския технологичен институт.

"Има и други възможности. Те могат да се срещнат в Южна Корея. Все още никой от тях няма план. Има много работа, която трябва да бъде свършена до май", смята той.

Други потенциални по-неутрални места за среща са Китай или Япония. Другите възможности са централата на ООН в Женева или в Ню Йорк, или Корейската демилитаризирана зона, която разделя Севера и Юга.

Има вероятност двамата да се видят и в Мар-а-Лаго, имението на Тръмп във Флорида, където той вече е посрещал китайския президент Си Дзънпин.

Говорителката на Белия Дом Сара Сандърс каза на журналистите, че Тръмп "ще приеме поканата за среща с Кими, мястото и времето ще бъдат уточнени по-късно".

Най-малко вероятно изглежда разговорите да се състоят в Пхенян.

Кристофър Хил, бивш американски посланик в Северна Корея, коментира пред  MSNBC:

"Моят съвет е президентът да не пътува до Пхенян. Нито да кани Ким във Вашингтон."

Има творчески решения на въпроса за мястото на преговорите. Хил дава за пример "срещата на върха на кораб" през 1989 г. между Джордж Буш и съветския лидер Михаил Горбачов. Тогавашните американски и съветски лидери разговаряха на съветски круизен кораб в Малта, срещата помогна да се сложи край на студената война.

Според Хил Китай също не е добър вариант, защото "севернокорейците искат да покажат, че могат да се справят със САЩ и без посредничеството на Пекин".

Други анализатори също смятат, че Китай е извън залозите за място на среща. Франк Ом, старши експерт по Северна Корея в американския институт по мира във Вашингтон, обяснява:

"Доколкото знам, Ким досега никога не е напускал Северна Корея, откакто взе властта. Така че не виждам как срещата ще стане в чужда държава като Южна Корея, Китай или САЩ. От друга страна, трудно е да си представим как Доналд Тръмп отива на визита в Пхенян."

Той смята, че компромисното решение е среща в демилитаризираната зона между двете Кореи.

Все пак къде ще разговарят Тръмп и Ким е далеч по-маловажно в сравнение с темите на срещата им. 

Уолш, който е бил в КНДР, признава:

"Аз съм и обнадежден, и ужасен. Изпитвам едновременно тези емоции. Може да е началото на нещо важно или да свърши с гръм и трясък и след това всички ние да заживеем в още по-опасно място."