Вътрешният министър на Словакия Роберт Калиняк подаде оставка в разгара на политическия скандал, който избухна след убийството на разследващия журналист Ян Куцияк, съобщава Би Би Си.

Куцияк и годеницата му бяха намерени разстреляни в жилището им.

Калиняк подаде оставка под натиска на по-малкия партньор в управляващата коалиция. Той се оттегля и лишава премиера Роберт Фицо от дясната си ръка в кабинета. Критиците, които настояваха вътрешният министър да напусне поста си, смятат, че той е заинтересована страна и не може да гарантира честно и безпристрастно разследване.

"Важно е да бъде запазена стабилността", обяви Калиняк мотивите за своето решение.

Оттеглянето на вътрешния министър е третата оставка в последните няколко седмици.

Ян Куцияк е разследвал случаи на корупция, свързана с приближени на управляващата партия. Името на Калиняк е сред разследваните от убития журналист. Той е работил и по връзки с италианската мафия на високопоставени лица в Словакия.

Според Куцияк италиански бизнесмени са били свързани с калабрийския престъпен синдикат Ндрангета, те са се установили в източните части на страната и са точели еврофондове.

Смъртта на репортера и годеницата му Мартина Кушнирова потресе Словакия и доведе до масови протести с искане за оставка на цялото правителство. В петък близо 50 хил. души  (в 5-милионната държава) излязоха по улиците на Братислава на антиправителствен митинг, който е най-внушителният от падането на комунистическия режим през 1989 г.

 
Словашкият президент Андрей Киска поиска радикални промени в правителството или спешни избори, за да се възстанови вярата на обществото. Това стана след като и седмината задържани за убийствата бяха освободени без да им бъде повдигнато обвинение.
 
Премиерът му отговори като видя "дългата ръка на Сорос". "Президентът и Сорос клатят стабилността в страната", каза Фицо.
 
Единият от освободените беше италианец, който е имал бизнес отношения с хора от властта близки до Фицо.

Предишната седмица Мария Троскова, главният държавен съветник на премиера, и Вилиам Ясан, секретар на съвета по сигурността, напуснаха постовете си след обвинения, че са сключвали сделки с въпросния италианец в миналото.

В съвместно изявление двамата обявиха, че не са правели нищо нередно, но напускат, за да завърши разследването и да не клатят управлението.