“Време е да се заловим за работа. Всеки гражданин трябва да усети благополучие”, заяви днес Ангела Меркел на пресконференция в Берлин, дадена за германски и чужди журналисти.

Меркел, Хорст Зеехофер и Олаф Шолц - лидери на коалиционните партньори Християндемократическия съюз (ХДС), на баварския Християнсоциален съюз (ХСС) и на Германската социалдемократическа пратия (ГСДП), направиха кратки изявления и отговаряха на журналистически въпроси малко преди да подпишат коалиционния договор. Той отваря пътя за управление на страната чрез широка коалиция след крайно трудни преговори, продължили близо 6 месеца след общите избори, проведени на 24 септември 2017 г.

Меркел увери, че сред приоритетите на новото правителство ще са вътрешната сигурност и интеграцията на мигрантите. Тя се обяви и за реформа на еврозоната, както и за надеждно опазване на външните граници на ЕС.

"Предстои ни много работа, но съм оптимистка, че широката коалиция ще се справи", каза Меркел.

"Широката коалиция не е брак по любов. Но въпреки че ХДС, ХСС и ГСДП са коренно различни партии, те са в състояние да си сътрудничат конструктивно и да управляват. Днес подписваме коалиционен договор, който е в служба на страната и гражданите", изтъкна Олаф Шолц.

Спред него предизвикателство е бъдещото развитие на ЕС като политическа и икономическа общност.

"Формираме широка коалиция в името на малките хора, които представляват голямата част от обществото ни. Досега не е имало подобен коалиционен договор с такава социална насоченост", заяви Зеехофер.

Той ще е министър на вътрешните работи в новия кабинет на Ангела Меркел. От квотата на ХСС в широката коалиция влизат още трима министри – на транспорта, развитието и дигитализацията.

В 17-членния кабинет министрите от партията на Меркел са 10, единадесетата (или по-скоро първата)  е самата тя като канцлерка.
ХДС поема ключовите ресори икономика, здравеопазване, отбрана, образование, земеделие и др.

Хайко Маас ще бъде новият германски външен министър.

Социалдемократите излъчват шестима министри, сред които на финансите. Поста ще заеме временно изпълняващият длъжността лидер на ГСДП Олаф Шолц, който ще е и вицеканцлер. Външен министър ще е Хайко Маас, досегашен правосъден министър. Останалите им поверени ресори са министерството на семейството, на правосъдието, на околната среда, както и на труда и социалната политика.

По конституция федералният президент Франк-Валтер Щайнмайр вече предложи на парламента да гласува кандидатурата на Ангела Меркел за канцлер. Процедурата е насрочена за 14 март. Вън от съмнение е, че Меркел ще бъде избрана, тъй като мнозинство имат нейната десница и социалдемократите, които влизат в широка управленска коалиция.

След гласуването в парламента предстои президентът да издаде и връчи укази за назначаването на Меркел за канцлер, както и на министрите от кабинета. Ритуалът е същия ден – 14 март, в двореца "Белвю". Следва връщане в парламента, където всички – канцлерка и министри, полагат клетва.