Още един от "голямата разходка" на пó предишния Министерски съвет до следствието (съвпаднала с периода, когато Бойко Борисов не беше на власт) отива на съд.

Срещу Петър Москов, тогавашния му зам.-министър Адам Персенски и още трима СГП внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт във връзка с ваксините „Пентаксим“, „Еувакс Б“ и „Тетадиф".

П. М. е обвинен за това, че на 9 юли 2015 г. в качеството си министър на здравеопазването не е изпълнил служебните си задължения, като е приел дарение от Министерство на здравеопазването на Р Турция  - 100 хил. дози  ваксина за деца „Пентаксим - 0.5 мл“ и 100 хил. дози ваксина за „Хепатит Б“ – „Еувакс Б“, които не са разрешени за употреба на територията на България. Поради това не  биха могли да отговорят на нуждите на имунизационния календар в страната, твърдят от прокуратурата.

Нещо повече: според държавното обвинение от действията на Москов са настъпили вредни последици за МЗ от имуществен характер в размер на 325 233,87 лв. и неимуществени вреди, изразяващи се в "създаване на недоверие в авторитета на МЗ за осъществяване на ефективен контрол относно упражняваната лекарствена политика и недоверие у гражданите за дейността по ваксиниране на деца".

Оттам определят деянието като особено „тежък случай“.

Деянието съставлява престъпление по служба - по чл. 282 от НК, и за него се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 г.

Второто обвинение срещу П. М. е за това, че на 27 ноември 2015 г. в качеството си на министър на здравеопазването, в съучастие, като помагач, умишлено е улеснил сключване на неизгодна сделка с „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини БЦЖ. Оттова са произтекли значителни вреди за „Бул Био“ ЕООД в размер на 427 788,31 лв. с ДДС, 2097, 96 лв. застраховки и 12 221,22 лв. транспортни разходи.

Престъплението е квалифицирано като безстопанственост - чл. 220 от НК, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 1 до 6 г.

Третото обвинение на П. М. е за това, че в периода 20 юни 2016 г. - 1 юли 2016 г. като министър на здравеопазването и принципал на „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД  не е упражнил достатъчно контрол върху работа на лица, на които е възложено управлението на обществено имущество, и от това са произтекли значителни щети в размер на 110 003, 46 лв.

В резултат на престъпното бездействие на П. М. е допуснато в база на „Бул Био“ в кв. Суходол, гр. София, да бъде произведена и съхранявана ваксина „Тетадиф“, без Изпълнителната агенция по лекарствата да е била уведомена и без да е дала разрешение за нейното производство конкретно в тази база на „Бул Био“ ЕООД.

Така са осъществени значителни разходи за производството на ваксината, без да са спазени нормативните изисквания.

Така описаното деяние съставлява престъпление по чл. 219, ал. 4, вр. с ал. 2 от НК и ако бъде признат за виновен, П. М. може да получи наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 г., изброяват обвинителите.

На съд е предаден и бившият заместник-министър А. П. по обвинение, че на 9 юли 2015 г., като длъжностно лице, в съучастие като помагач на П. М., умишлено е улеснил министъра да наруши и да не изпълни служебните си задължения при получаване на дарението от 100 хил. дози „Еувакс Б“, като от действията му са настъпили имуществени вреди в размер на 325 233, 87 лв. ДДС и е нарушен авторитетът на Министерството на здравеопазването за осъществяване на ефективен контрол по изпълнение на лекарствената политика на държавата - престъпление по чл. 282, ал. 3, вр. ал. 2, вр.ал.1, вр. чл. 20, ал. 4, вр. ал. 1 от НК.

За това деяние се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 г.

Престъпните действия на зам.-министър Персенски пък се изразяват в осъществяване на среща в резиденцията на Р Турция през март 2015 г. и среща с представители на турското посолство в Република България. На тях е било договорено изготвянето на двустранно споразумение между двете минтистерства за размяна на ваксини, а освен това Персенски е участвал в работна група за изготвяне на същото споразумение.

Второто обвинение на А. П. е за това, че в качеството си на длъжностно лице е подбудил и подпомогнал на Л. Д. (управител на „Бул Био“ ЕООД) да сключат неизгодна сделка с Министерството на здравеопазването, от която е настъпила значителна вреда за „Бул Био“ ЕООД в размер на 427 788, 31 лв. с ДДС.

Деянието съставлява престъпление по чл.  220, ал. 1, вр. чл. 201 ал. 3 и ал. 4, вр. ал. 1 от НК и за него се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 1 до 6 г.

На съд са предадени още управителят на „Бул Био“ АД Л. Д., Р. А. - завеждащ-отдел в държавната фирма, и Ю. Ц. - завеждаща „Качествен контрол“ във фирмата.

Престъпните деяния са осъществени в периода 8 януари 2014 – 25.11.2015 г. Към настоящия момент всички обвиняеми са с мярка за неотклонение „подписка“.

Интересна подробност е, ча само преди дни Спецсъдът - където вече са делата за т. нар. висока корупция, прекрати и върна делото срещу Симеон Дянков, Трайчо Трайков, Иво Прокопиев и др. Поводът беше, че то се озова там по същата схема - с внесен обвинителен акт от Софийската градска прокуратура, а не от специализираната. Така съдът прие, че некомпетентен орган обвинява лицата.