Българите са сред европейците, които най-малко вярват на новините, показват данни от проучване на Евробарометър, представени днес от Европейската комисия.

Изследването е проведено по телефон между 7 и 9 февруари сред 26 576 респонденти.

Според анкетираните в държавите от ЕС медиите, които будят най-голямо доверие, са радиото (70 на сто), телевизията с 66 на сто и печатните медии - 63%. 

37 на сто от участниците в изследването всеки или почти всеки ден стигат до фалшиви новини. 71 на сто смятат, че могат да ги идентифицират.

За 85 на сто от гражданите на ЕС фалшивите новини са проблем в тяхната страна, а също толкова внушителен процент - 83 на сто, смятат, че те са проблем за демокрацията по принцип.

Българите са сред нациите в ЕС, които имат най-ниско доверие в печатните медии, сочат данните на Евробарометър.

Едва четири на сто от българите заявяват, че вярват на вестниците безрезервно (10 на сто е средното доверие в ЕС). Близо половината българи (41 на сто) заявяват, че изцяло не вярват на този източник на информация (27 на сто в ЕС), а 43 на сто имат известно доверие (63 на сто в ЕС).

На новините онлайн се доверяват напълно само два процента от българите и пет на сто от останалите в ЕС. У нас 39 на сто изобщо не вярват на новините в интернет (33 на сто в ЕС), докато известно доверие имат 33 на сто (47 процента в ЕС).

На новините по българските телевизии изцяло вярват 13 на сто от зрителите (12 на сто средно в ЕС). Известно доверие имат 70 на сто от зрителите (66 на сто в ЕС), а недоверие изразяват 27 на сто (29 процента в ЕС).

Всеки десети българин вярва напълно на вестите по радиото (15 на сто в ЕС), като по-скоро вярват 59 на сто, а доверие нямат 23 процента. Доверието сред българите към радиото като източник на информация е по-ниско от средното за ЕС.

На новини от видеоплатформи вярват 27 на сто от българите, а недоверие изразяват 42 на сто (48 на сто в ЕС).

В 28-те държави членки най-малко половината от участниците в изследването имат доверие на информацията, която получават по радиото.

Всеки ден 40 на сто от българите попадат на подвеждаща новина (37 на сто в ЕС). Едва 14 на сто от участниците в изследването вярват, че могат да различат фалшива новина (15 на сто е средният процент в ЕС). За 69 на сто от българите и за 44 на сто от останалите европейци фалшивите новини са проблем.

2 на сто е средното за ЕС пълно доверие в социалните медии и мрежи като източник на достоверна информация, сочат данните. Отчасти им се доверяват близо една четвърт от жителите на страните членки на съюза - 24 на сто. В България хората са една идея по-доверчиви - изцяло вярват 3 на сто, отчасти - 28 на сто. Най-подозрителни към този източник на информация са в Италия - 19%, Австрия и Германия - 17 на сто. 38 на сто от анкетираните казват, че не използват тези платформи.

Едва 2 на сто от жителите на европейските държави имат пълно доверие в социалните мрежи и приложения като източник на информация. За България този процент е 3 на сто.

Мнозинството от българите (над 40 на сто) и останалите в ЕС са на мнение, че борбата с фалшивите новини следва да се води най-вече от журналистите, редакциите и властите.

Проучването показва също, че в България (94 на сто) и в останалата част на ЕС (89 на сто) първостепенният информационен източник са телевизиите. Другите източници на информация за българите са радиото (65 на сто), онлайн мрежите (59 на сто) и печатните издания (51 на сто).